ΚΟΣΜΟΣ

Ανατολική Ευρώπη: Σε συναγερμό οι δυνάμεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - Για «υστερία» μιλά η Ρωσία

Ανατολική Ευρώπη: Σε συναγερμό οι δυνάμεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - Για «υστερία» μιλά η Ρωσία
Το Κρεμλίνο καταγγέλλει ότι κλιμακώνει την ένταση η απόφαση της διακυβέρνησης Μπάιντεν να θέσει 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση ετοιμότητας AP Photo/Elena Ignatyeva

«Πυρά» περί δυτικής «υστερίας» και ντε φάκτο κλιμάκωσης της έντασης στο ζήτημα της Ουκρανίας εκτοξεύει το Κρεμλίνο, καθώς αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις τίθενται σε επιφυλακή προς ανάπτυξη στην Ανατολική Ευρώπη και η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ενισχύεται με θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις ενώπιον του κινδύνου ρωσικής εισβολής στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο ανακοινώνει πως προχώρησε στη διάλυση επιχειρησιακής ομάδας, που ενεργούσε υπό τις διαταγές της Μόσχας, και σχεδίαζε επιθέσεις σε κρισιμες υποδομές προς αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Και παράλληλα διαμηνύει πως εάν η Ρωσία αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, αυτό συνεπάγεται ότι αποχωρεί από τις συμφωνίες του Μινσκ -σχετική πρόταση έχει καταθέσει στη Δούμα το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Στο διεθνές διπλωματικό πεδίο, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Ουκρανία την ερχόμενη εβδομάδα, προειδοποιώντας ξανά τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας θα έχει σοβαρό οικονομικό κόστος. Θα ακολουθήσαν επαφές της Λις Τρας στη Μόσχα.

«Μία περαιτέρω στρατιωτική εισβολή από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος και θα είχε σοβαρό κόστος στην οικονομία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων συντονισμένων κυρώσεων» σημείωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείσα για πιθανή ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων σε ρόλο μάχης στην Ουκρανία, η Τρας απάντησε απευθυνόμενη στο βρετανικό κοινοβούλιο: «Είναι απίθανο να υπάρξει αυτή η περίσταση» και προσέθεσε ότι η Βρετανία εργάζεται για να εξασφαλιστεί ότι η Ουκρανία διαθέτει τα αμυντικά όπλα και την εκπαίδευση που χρειάζεται, όπως και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

Διήμερη επίσκεψη στο Κίεβο, στις 26 και 27 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσει και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Ολιβέρ Βάρχελι, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνεδρίαση για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

Ρωσία κατά ΗΠΑ για την στρατιωτική ετοιμότητα

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να θέσει σε κατάσταση συναγερμού αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, εάν παραστεί ανάγκη, κλιμακώνει την ένταση γύρω από την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θέτει στρατιωτικές δυνάμεις σε επιφυλακή και ενισχύει την Ανατολική Ευρώπη με επιπλέον πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, σε μία κίνηση που η Μόσχα περιγράφει ως δυτική «υστερία» σε απάντηση στην συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις αμερικανικές ενέργειες», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προκαλούν «de facto» «νέα κλιμάκωση των εντάσεων».

Η Ουάσινγκτον έχει θέσει 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση ετοιμότητας· είναι σε θέση να είναι έτοιμοι σε πέντε ημέρες να ενισχύσουν την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που αποτελείται από 40.000 στρατιώτες. Η απόφαση για την ανάπτυξή τους, πάντως, δεν έχει ληφθεί.

Έχοντας αναπτύξει στρατιωτική δύναμη άνω των 100.000 στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η Ρωσία δημοσίως επιμένει ότι δεν σχεδιάζει εισβολή, αλλά συνδέει την αποκλιμάκωση της έντασης με την θέσπιση συνθηκών που θα εγγυώνται την μη περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, και ιδιαίτερα προς την Ουκρανία. Οι ρωσικές απαιτήσεις έχουν κριθεί απαράδεκτες από τις δυτικές δυνάμεις.

Η Ουάσινγκτον θα επιδώσει αυτήν την εβδομάδα γραπτή απάντηση στον κατάλογο των ρωσικών απαιτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αύξησε την πίεση θέτοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις σε συναγερμό.

Η άνοδος των τόνων πάντως αιφνιδίασε τους Ευρωπαίους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι θέλει να προτείνει μία οδό αποκλιμάκωσης τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλία που θα έχουν «τις επόμενες ημέρες». Η Γαλλία σταθερά προκρίνει απευθείας διάλογο μεταξύ ΕΕ και Μόσχας στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Κίεβο: Συλλήψεις Ρώσων που προετοίμαζαν επιθέσεις

Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε πως διέλυσε ομάδα, η οποία ενεργούσε υπό τις διαταγές της Μόσχας και προετοίμαζε ένοπλες επιθέσεις για να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα.

«Οι οργανωτές της συμμορίας ετοίμαζαν μια σειρά ένοπλων επιθέσεων εναντίον υποδομών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU, υποστηρίζοντας πως η ομάδα «συντονιζόταν» από «ρωσικές ειδικές υπηρεσίες».

Οι δύο οργανωτές, ο ένας από τους οποίους είναι Ρώσος, συνελήφθησαν, διευκρίνισε η SBU, οι πράκτορες της οποίας κατέσχεσαν «έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ελαφρά όπλα και πυρομαχικά». Δρούσαν στο Χάρκοβο, μεγάλη πόλη που βρίσκεται κοντά στα ρωσικά σύνορα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, και στο Ζιτόμιρ, στο κέντρο της Ουκρανίας, σε απόσταση μικρότερη των 150 χλμ από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Οι δύο άνδρες ήταν πρώην κομάντο και είχαν συμμετάσχει σε μάχες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή στις δυνάμεις της τάξης. Με το πρόσχημα ότι αναζητούν φρουρούς ασφαλείας, «άρχισαν να στρατολογούν» προσωπικό, «ουσιαστικά» Ρώσους που είχαν διαπράξει βίαια εγκλήματα, κατά την ίδια πηγή.

Περί «αναγνώρισης» Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Παράλληλα, η Ουκρανία προειδοποίησε σήμερα ότι εάν η Ρωσία αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία σημαίνει ότι αποχωρεί από τις συμφωνίες του Μινσκ.

Η σχετική δήλωση διά στόματος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Αλεξέι Ρέζνικοφ, ήλθε με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) με την οποία ζητά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες.

«Αν οι Ρώσοι αίφνης αναγνωρίσουν αυτές τις παράνομες ομάδες, στην ουσία θα δείξουν ότι αρνούνται τις συμφωνίες του Μίνσκ. Και θα πρέπει να αναζητηθούν κάποια νέα μοντέλα συνεργασίας για την έξοδο από αυτή την κατάσταση» δήλωσε ο Ρέζνικοφ , σχολιάζοντας την πρόταση του ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε καταθέσει την πρόταση στις 19 Ιανουαρίου στην Κρατική Δούμα. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για το εν λόγω ζήτημα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων και εν συνεχεία σχεδιάζει να συζητήσει την πρόταση στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην εν λόγω πρόταση, ζήτησε από του κομμουνιστές να μην προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ