ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Πορτογαλία: Δημοσκοπικό άλμα για την κεντροδεξιά, όμως όλα είναι ανοιχτά στην κάλπη

Εκλογές Πορτογαλία: Δημοσκοπικό άλμα για την κεντροδεξιά, όμως όλα είναι ανοιχτά στην κάλπη
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές από μόνες τους ίσως να μην επαρκούν για να επιλύσουν το πολιτικό αδιέξοδο της Πορτογαλίας, καθώς κανένα κόμμα ή γνωστή συμμαχία δεν θεωρείται πιθανό να εξασφαλίσει αυτοδυναμία AP Photo/Paulo Duarte

Το βασικό αντιπολιτεύομενο κόμμα της Πορτογαλίας, οι κεντροδεξιοί Σοσιαλδημοκράτες (PSD), εξασφαλίζει οριακό προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, ύστερα από άλμα στις δημοσκοπήσεις μια ανάσα πριν τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών. 

Δημοσκόπηση της εταιρείας Aximage που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα καταδεικνύει μεγάλη αύξηση στην υποστήριξη προς το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), του οποίου ηγείται ο μετριοπαθής οικονομολόγος Ρούι Ρίο, στο 34,4% από το 28,5% μία εβδομάδα νωρίτερα.

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, από την άλλη πλευρά, κατέγραψαν μεγάλη μείωση, με ποσοστό 33,8% στην πρόθεση ψήφου συγκριτικά με 38,5% προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας τις απώλειες που καταγράφονται και από άλλες δημοσκοπήσεις.

Το PSD κερδίζει έδαφος από τότε που εξήλθε από μια μακρά περίοδο εσωτερικής αναταραχής τον Νοέμβριο, όταν επανεξέλεξε τον Ρίο ως ηγέτη του και πραγματοποιεί μια ισχυρή προεκλογική εκστρατεία.

Οι αυξανόμενες πιθανότητές τους, και η φυσιολογική φθορά των Σοσιαλιστών από τη διαχείριση της Covid-19, ίσως επηρέασαν πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με αναλυτές, αν και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά σε ό,τι αφορά την εκλογική μάχη.

Ωστόσο, και τα δύο κόμματα εμφανίζονται με βάση τις δημοσκοπήσεις να απέχουν από την αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να γίνουν διαπραγματεύσεις για μετεκλογικές συμμαχίες.

Ο Αντόνιο Κόστα έχει πει ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματός του εάν χάσει τις εκλογές.

Τον Οκτώβριο, οι δύο προηγούμενοι σύμμαχοί του Κόστα -οι Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ- συντάχθηκαν με κόμματα της δεξιάς παράταξης για να απορριφθεί το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης μειοψηφίας, οδηγώντας στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών που ορίστηκαν για τις 30 Ιανουαρίου.

Το Αριστερό Μπλοκ και οι Κομμουνιστές συγκέντρωσαν 6,6% και 4,5% αντίστοιχα στη δημοσκόπηση της Aximage.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega θα μπορούσε να αποτελέσει την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο, με το δημοσκοπικό του ποσοστό να διαμορφώνεται στο 8%.

Το ποσοστό πρόθεσης ψήφου για το κόμμα Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία διαμορφώθηκε στο 2,8% ενώ για τη δεξιά πτέρυγα CDS-PP στο 1,6%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Aximage, το κόμμα PAN συγκεντρώνει ποσοστό 3,3% στην πρόθεση ψήφου και το οικολογικό-σοσιαλιστικό Livre 1,4%.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές από μόνες τους ίσως να μην επαρκούν για να επιλύσουν το πολιτικό αδιέξοδο της Πορτογαλίας, καθώς κανένα κόμμα ή γνωστή συμμαχία δεν θεωρείται πιθανό να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Στη δημοσκόπηση της Aximage, που διενεργήθηκε για λογαριασμό των εφημερίδων Jornal de Noticias, Diario de Noticias και του ραδιοφωνικού σταθμού TSF και διενεργήθηκε στις 16-21 Ιανουαρίου, συμμετείχαν 965 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ