ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν μονομερώς στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν μονομερώς στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία
«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση είτε συμφέρον ή επιθυμία από τον πρόεδρο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία» σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν σκοπεύει να στείλει μονομερώς Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία.

Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος, αφού η Ουάσινγκτον έθεσε περίπου 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή για να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ενόψει της ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχει καμία πρόθεση είτε συμφέρον ή επιθυμία από τον πρόεδρο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ για την υποστήριξη των εταίρων και των χωρών μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αυτό είναι το επίκεντρο».

Σημειώνεται πως το Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι.

«Ο αριθμός των στρατιωτών που το υπουργείο έχει θέσει σε επιφυλακή ανέρχεται στους 8.500», είπε ο εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι προς το παρόν «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ανάπτυξή τους εκτός των ΗΠΑ».

«Όμως είναι καταφανές ότι οι Ρώσοι δεν προτίθενται να αποκλιμακώσουν» την κατάσταση, πρόσθεσε.

Ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων

Με θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις ενισχύεται η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καθώς καθίσταται ολοένα και πιο ορατό το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στο έδαφος της Ουκρανίας. Φρεγάτες, μαχητικά αεροσκάφη και στρατιώτες αναπτύσσονται στην Ανατολική Ευρώπη προς ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας», βάσει ανακοίνωσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Με δηλώσεις περί «υστερίας» και κλιμάκωσης της έντασης απαντά η Μόσχα...

«Το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους Συμμάχους, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας. Θα απαντάμε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας μας, κυρίως ενισχύοντας την κοινή μας άμυνα» αναφέρει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Χαιρετίζω τη συνεισφορά περισσότερων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ από τους συμμάχους» τονίζει ο Στόλτενμπεργκ, καθώς οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις τίθενται σε επιφυλακή μπροστά στον κίνδυνο ανάφλεξης.

Σε ανακοίνωση της Συμμαχίας αναφέρεται πως η Δανία στέλνει μία φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και ετοιμάζεται να αναπτύξει τέσσερα καταδιωκτικά αεροσκάφη F-16 στη Λιθουανία για να υποστηρίξει τη μακροχρόνια αποστολή της φύλαξης του εναέριου χώρου της περιοχής από το ΝΑΤΟ,

Η Ισπανία στέλνει πλοία για να ενταχθούν στις θαλάσσιες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και σκοπεύει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.

«Η Γαλλία δήλωσε έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Ρουμανία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ από τον Απρίλιο. Η Ολλανδία στέλνει δύο καταδιωκτικά αεροσκάφη F-35 στη Βουλγαρία από τον Απρίλιο για να στηρίξουν τις δραστηριότητες φύλαξης του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ στην περιοχή και θέτει σε ετοιμότητα ένα πλοίο και χερσαίες δυνάμεις για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι ΗΠΑ επίσης δήλωσαν ξεκάθαρα ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας» προστίθεται.

«Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας, κυρίως με την παρουσία τεσσάρων, πολυεθνικών, τακτικών στρατιωτικών συγκροτημάτων στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία» υπενθυμίζει το ΝΑΤΟ.

«Αυτές οι μονάδες, υπό τη διοίκηση της Βρετανίας, του Καναδά, της Γερμανίας και των ΗΠΑ αντίστοιχα είναι πολυεθνικές και έτοιμες για μάχη» διαμηνύει η Συμμαχία, προειδοποιώντας ότι «η παρουσία τους καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι μια επίθεση εναντίον μίας συμμαχικής χώρας θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλης της Συμμαχίας».

Πριν το 2014 -όταν και προσαρτήθηκε η χερσόνησος της Κριμαίας- δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας, σημειώνεται.

Η Ρωσία μιλά για «υστερία» κατηγορώντας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι «επιτείνουν» την ένταση

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης μετά την ανακοίνωση των σχεδίων για ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και την απομάκρυνση των οικογενειών των διπλωματών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ