ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Φινλανδία: Σε στρατιωτική ετοιμότητα η χώρα εν μέσω κρίσης στην Ουκρανία

Συναγερμός στη Φινλανδία: Σε στρατιωτική ετοιμότητα η χώρα εν μέσω κρίσης στην Ουκρανία
Η Φινλανδία συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεν διαπραγματεύεται να ενταχθεί σε αυτήν - μια θέση που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Η Φινλανδία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική της ετοιμότητα καθώς αυξάνονται οι διεθνείς εντάσεις με τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Φινλανδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει μακρά σύνορα και δύσκολη ιστορία με τη Ρωσία, δεν έδωσε λεπτομέρειες αναφορικά με την αλλαγή της στρατιωτικής της ετοιμότητας.

«Η ετοιμότητα (σ.σ. των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων) έχει ενισχυθεί λόγω του γεγονότος ότι η κατάσταση στις κοντινές περιοχές έχει γίνει περισσότερο ασταθής», δήλωσε ο συνταγματάρχης Πέτερι Καζάνμα, αρχηγός του τμήματος πολέμου στο Φινλανδικό Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Καζάνμα, ο οποίος μιλούσε εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων, είπε ότι η αστάθεια στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας προήλθε από την απρόβλεπτη συμπεριφορά της Ρωσίας.

«Αυτοί (ενν. οι Ρώσοι) έχουν εκφράσει ξεκάθαρα τους στόχους τους, αλλά δεν γνωρίζουμε ποιες ενέργειες είναι έτοιμοι να κάνουν», είπε.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γείτονά της. Το ΝΑΤΟ απάντησε αναπτύσσοντας περίπου 4.000 στρατιώτες σε πολυεθνικά τάγματα στη Βαλτική και στην Πολωνία και εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει περισσότερα.

Ο Καζάνμα αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες ενέργειες κάνει το Ελσίνκι, αλλά είπε ότι η ενίσχυση της στρατιωτικής ετοιμότητας συνήθως σημαίνει συλλογή περισσότερων πληροφοριών, συχνότερη ενημέρωση της κρατικής ηγεσίας και μεταφορά πόρων όπως αεροπλάνα και πλοία σε νέες θέσεις.

«Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρακολουθούν πιο αποτελεσματικά και να έχουν μικρότερο χρόνο αντίδρασης», είπε ο Καζάνμα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Φινλανδίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα εκτεταμένα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν στο Ελσίνκι και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα αυτήν και την επόμενη εβδομάδα.

Η Φινλανδία δεν αποτελεί στόχο καμίας στρατιωτικής απειλής, αλλά οι αμυντικές δυνάμεις πρέπει ακόμα να είναι προετοιμασμένες για οποιαδήποτε πιθανή ενέργεια, είπε ο Καζάνμα.

«Όσο περισσότερη στρατιωτική δράση υπάρχει, ακόμα κι αν ήταν απλώς αθώα κίνηση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να συμβεί κάτι, κάποιος να αντιδράσει υπερβολικά ή να παρεξηγήσει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα αυτά», συμπλήρωσε.

Η φινλανδική υπηρεσία ασφάλειας και πληροφοριών ανέφερε ότι έχει δει μια αύξηση στις δραστηριότητες ξένων πληροφοριών που στοχεύουν τη Φινλανδία.

«Ένα θέμα που αποτελεί αντικείμενο αυξημένου ενδιαφέροντος είναι η σχέση της Φινλανδίας με τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Reuters ο υποδιευθυντής Τίμου Τούρουνεν και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Φινλανδία συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και δεν διαπραγματεύεται να ενταχθεί σε αυτήν - μια θέση που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ