ΚΟΣΜΟΣ

Ναυτική επιχείρηση της ΕΕ κατά των διακινητών στη Μεσόγειο

Ναυτική επιχείρηση της ΕΕ κατά των διακινητών στη Μεσόγειο

Μετά από μήνες συγκέντρωσης πληροφοριών για λαθροδιακινητές ανθρώπων σε όλη τη Μεσόγειο, μια ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση ξεκινά από σήμερα να σταματά και να καταλαμβάνει βάρκες που σκοπεύουν να κάνουν το γεμάτο ρίσκο ταξίδι.

Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταδίδει το CNN.com, ανακοίνωσαν πλάνα για μια πιο δυναμική προσέγγιση στο θέμα νωρίτερα μέσα στη χρονιά εν μέσω δημόσιας κατακραυγής όταν πλήθος πλοιαρίων που μετέφεραν μετανάστες στην Ευρώπη από την Βόρεια Αφρική ανατράπηκαν στην πορεία τους, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους.


Αναλυτές και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους σχετικά με το εάν αυτή η νέα φάση της ναυτικής επιχείρησης θα είναι αρκετά χρήσιμη, ειδικά για τους απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα και με βάση ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ναυτικοί των πλοίων από σήμερα θα μπορούν να «επιβιβάσουν, να αναζητήσουν, να καταλάβουν αλλά και να εκτρέψουν ακόμα πλοιάρια για τα οποία υπάρχει η υποψία πως χρησιμοποιούνται για λαθραία διακίνηση ανθρώπων στις θάλασσες».


Η επιχείρηση επικεντρώνεται από σήμερα στην περιοχή της Μεσογείου βόρεια της Λιβύης, από την θαλάσσια περιοχή όπου κάποιοι εκ των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που επιχειρούν να φθάσουν στην Ευρώπη φέτος, ξεκινούν την προσπάθεια με κατεύθυνση προς την Ιταλία.


Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετονόμασαν την επιχείρηση «Σοφία» από ένα μωρό που γεννήθηκε πάνω σε πλοίο της Ένωσης που διέσωσε τη μητέρα του ανοιχτά των ακτών της Λιβύης τον Αύγουστο.


Όπως σημειώνει το CNN.com, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με μια μεγάλη αναλογία να επιχειρεί να φθάσει στις πλουσιότερες χώρες της ηπείρου προερχόμενη από την δοκιμαζόμενη από πόλεμο Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ