ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στην Ουκρανία: Η Ρωσία έλαβε απάντησεις από τις ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Κρίση στην Ουκρανία: Η Ρωσία έλαβε απάντησεις από τις ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν, εισέρχεται στο κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022. Ο Σάλιβαν απάντησε στις ρωσικές απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν την Τετάρτη στις απαιτήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία, εν μέσω αυξανόμενης έντασης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, παρέδωσε την απάντηση στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει καμία παραχώρηση όσον αφορά στις κύριες ρωσικές απαιτήσεις σχετικά με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.

Ο Αλεξάντερ Γκρούσκο, από την πλευρά του, δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία έλαβε μερικές απαντήσεις στις προτάσεις της για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά θέλει να ξέρει γιατί η Δύση θεωρεί μέρος των προτάσεων της Μόσχας μη αποδεκτές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε την άποψη ότι οι προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, «ακόμα και αν εξετασθούν παράγραφο προς παράγραφο είναι αδύνατον να έχει κανείς αντίρρηση, γιατί η καθεμία (πρόταση) οδηγεί στην ενίσχυση της ασφάλειας, αίρει τις στρατιωτικές εντάσεις και δίνει τη δυνατότητα παρόλα αυτά να περάσουμε σε πιο ορθολογικούς τρόπους ασφαλείας, από το να δημιουργούνται απειλές και κόντρα-απειλές, όπως συμβαίνει στη λεγόμενη ανατολική πτέρυγα».

«Ο κόσμος έχει φθάσει σε επικίνδυνο σημείο»

Ο ίδιος επισήμανε ότι την παρούσα περίοδο οι ήρεμες από την άποψη της στρατιωτικής ασφάλειας περιοχές, όπως πρωτίστως η περιοχή της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, μετατρέπονται σε ζώνη στρατιωτικού ανταγωνισμού, κάτι το οποίο δεν το θέλει καμία πλευρά.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα μελετήσει προσεκτικά τις απαντήσεις της Δύσης στις ρωσικές προτάσεις και θα καθορίσει τα περαιτέρω βήματά της, εκτιμώντας παράλληλα ότι η στρατιωτικό-πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη και στον κόσμο έχει φθάσει σε ένα τόσο επικίνδυνο σημείο που πρέπει να γίνουν οι πιο ενεργές προσπάθειες για να απομακρυνθεί ο κόσμος από αυτό το σημείο.

Ο ίδιος απέκλεισε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσει η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν εξετάζεται καθώς αυτή τη στιγμή στις σχέσεις Μόσχας -ΝΑΤΟ δεν υπάρχει μια κοινή θετική ατζέντα.

Η Ρωσία θέτει επιτακτικά τις εγγύσεις ασφαλείας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφείχε ζητήσει γραπτές απαντήσεις από τις ΗΠΑ για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της η Μόσχα, κατά τη συνάντηση που είχε, την περασμένη εβδομάδα, με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση.

«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.

Όπως είπε, «ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ