ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μπάιντεν - Σολτς για την ουκρανική κρίση στις 7 Φεβρουαρίου

Συνάντηση Μπάιντεν - Σολτς για την ουκρανική κρίση στις 7 Φεβρουαρίου
Η κατ' ιδίαν συνάντηση θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Σολτς στον Λευκό Οίκο από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Γερμανίας Michele Tantussi/Pool via AP

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο νέος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συζητήσουν για τη ρωσική επιθετικότητα προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Σολτς στον Λευκό Οίκο από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Γερμανίας, τον Δεκέμβριο

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ εκφράζουν την αυξανόμενη ανησυχία τους ότι η συγκέντρωση περίπου 100.000 ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία σημαίνει ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στη γείτονά της. Η Ρωσία, ωστόσο, αρνείται επανειλημμένα τις προθέσεις εισβολής που της καταλογίζει η Δύση.

Η άρνηση της Γερμανίας να συμμετάσχει μαζί με τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ στην παροχή όπλων στην Ουκρανία έχει ενοχλήσει ορισμένους συμμάχους και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποφασιστικότητα του Βερολίνου να αντισταθεί στη Ρωσία.

Οι ειδικοί λένε ότι η θέση της Γερμανίας έχει εν μέρει τις ρίζες της στην ιστορία της επιθετικότητάς της κατά τον 20ό αιώνα. Η στρατιωτικοποίηση της ίδιας της Γερμανίας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια δύο Παγκοσμίων Πολέμων οδήγησε τους Γερμανούς ηγέτες όλα αυτά τα χρόνια να θεωρούν οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση ως έσχατη λύση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επίσκεψη μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ είπαν γραπτώς στη Ρωσία ότι απορρίπτουν τα κύρια αιτήματά της για επίλυση της μακροχρόνιας κρίσης για την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι η απόρριψη των ΗΠΑ άφησε «λίγο έδαφος για αισιοδοξία».

Ο Μπάιντεν και ο Σολτς θα συζητήσουν επίσης ζητήματα συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημία της Covid-19, την κλιματική αλλαγή, καθώς και οικονομικά αλλά και θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Ο Σολτς έγινε ο ένατος καγκελάριος της Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τον Δεκέμβριο, ανοίγοντας μια νέα εποχή για τη πολυπληθέστερη χώρα και τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την 16ετή θητεία της Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ