ΚΟΣΜΟΣ

Σε τροχιά πρόσκρουσης με τη Σελήνη τμήμα πυραύλου SpaceX του Έλον Μασκ

Σε τροχιά πρόσκρουσης με τη Σελήνη τμήμα πυραύλου SpaceX του Έλον Μασκ
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή μη ελεγχόμενη πρόσκρουση πυραύλου στη Σελήνη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, όπως αυτό του πρόσφατου Don’t Look Up, και όμως είναι αλήθεια: ένα τμήμα πυραύλου που εκτοξεύτηκε από την εταιρεία εξερεύνησης του διαστήματος του Έλον Μασκ πρόκειται να πέσει στη Σελήνη και να εκραγεί. Πρόκειται για την πρώτη γνωστή μη ελεγχόμενη πρόσκρουση τέτοιου είδους διαστημικού σκουπιδιού στη Σελήνη.

Ο εκτοξευτήρας χρησιμοποιήθηκε για το Falcon 9 το 2015 αλλά μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του -να στείλει στα βάθη του διαστήματος έναν μετεωρολογικό δορυφόρο-, δεν είχε αρκετά καύσιμα για να επιστρέψει στη Γη και έκτοτε παρέμεινε στο διάστημα, ακολουθώντας χαοτικές τροχιές γύρω από τη Γη, τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μπιλ Γκρέι, ενός ανεξάρτητου ερευνητή, ο οποίος ήταν ο πρώτος που δημοσιοποίησε την επικείμενη πρόσκρουση, το τμήμα του πυραύλου θα χτυπήσει το φεγγάρι λίγο βόρεια του ισημερινού του «μέσα σε ένα λεπτό» στις 7.26 π.μ. (τοπική ώρα) στις 4 Μαρτίου. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται το αντικείμενο καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό της ακριβούς τοποθεσίας, πρόσθεσε, αν και είναι πιθανό να αλλάξει μόνο κατά μερικά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον Γκρέι, «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να λάβουμε περισσότερα δεδομένα επειδή το αντικείμενο βρίσκεται πολύ κοντά στον Ήλιο στον ουρανό. Στις 7 και 8 Φεβρουαρίου, θα έχουμε μια σύντομη ευκαιρία να το δούμε και θα λάβουμε περισσότερα δεδομένα, και ο χρόνος και η τοποθεσία θα καθοριστούν καλύτερα».

Οι επιπτώσεις από την πρόσκρουση θα είναι μικρές, ενώ θα δημιουργηθεί κρατήρας στη Σελήνη.

Σε ανακοίνωσή της σήμερα, Πέμπτη η NASA αναφέρει ότι παρακολουθεί σε συνεργασία με την Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ το αντικείμενο, το οποίο βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο, καθώς τέθηκε στην προβλεπόμενη τροχιά διαφυγής από τη Γη.

Ωστόσο, το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA, το οποίο κάνει κύκλους γύρω από το φεγγάρι από το 2009, δεν θα είναι σε θέση να παρατηρήσει την πρόσκρουση, σύμφωνα με τη NASA.

Ενώ μερικές φορές τα διαστημικά σκάφη συντρίβονται σκόπιμα στο φεγγάρι -στο τέλος μιας σεληνιακής αποστολής, για παράδειγμα-, τα διαστημικά σκουπίδια που χτυπούν τυχαία το φεγγάρι είναι κάτι το ασυνήθιστο, δήλωσε ο Χόλγκερ Κραγκ, επικεφαλής του Γραφείου Διαστημικών Απορριμμάτων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Είναι πιο ασφαλές το εν λόγω τμήμα του πυραύλου, το οποίο έχει μήκος 15 μέτρα και ζυγίζει μεταξύ τριών και τεσσάρων τόνων, να συντριβεί στο φεγγάρι παρά να κάνει μια ανεξέλεγκτη είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, πρόσθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με το CNNi.

«Η διαχείριση της επιστροφής του πυραύλου για να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα με ελεγχόμενο και ασφαλή τρόπο είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Η απόρριψη στη σεληνιακή επιφάνεια εξακολουθεί να είναι η πιο ασφαλής».

Υπάρχουν περίπου 30 με 50 χαμένα αντικείμενα στο βαθύ διάστημα, όπως ο εκτοξευτήρας του Falcon, που λείπουν εδώ και χρόνια, αλλά καμία διαστημική υπηρεσία δεν παρακολουθεί συστηματικά τα διαστημικά σκουπίδια τόσο μακριά από τη Γη, δήλωσε ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard and Smithsonian.

«Είναι η πρώτη φορά που κάτι που δεν στοχεύει στο φεγγάρι έχει παρατηρηθεί να το χτυπάει κατά λάθος, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν δίναμε προσοχή μέχρι πρόσφατα», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τροχιά του εκτοξευτήρα ήταν «κάπως χαοτική», καθώς επηρεάστηκε με την πάροδο του χρόνου από τη σεληνιακή και ηλιακή βαρύτητα καθώς και από τη γήινη βαρύτητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ