ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία» λέει ο Λαβρόφ και «κλείνει το μάτι» στις ΗΠΑ

«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία» λέει ο Λαβρόφ και «κλείνει το μάτι» στις ΗΠΑ
Οι αμερικανικές προτάσεις είναι καλύτερες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ, δηλώνει ο Σεργκέι Λαβρόφ The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service via AP

Η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και σε μία άμβλυνση των χτεσινών δηλώσεων του μίλησε θετικά για τις προτάσεις ασφαλείας που έλαβε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι αμερικανικές προτάσεις είναι καλύτερες από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος πρόσθεσε πως περιμένει ότι θα συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ο κ. Λαβρόφ διευκρίνισε πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποφασίσει πώς θα απαντηθούν οι προτάσεις.

«Κόκκινο πανί» η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς

Χτες, Πέμπτη, πάντως ο ίδιος ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε πει ότι οι γραπτές απαντήσεις που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ στο αίτημα της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες της Μόσχας όσον αφορά στην διεύρυνση της Συμμαχία προς Ανατολάς.

«Δεν υπάρχει καμία θετική ανταπόκριση για το κύριο θέμα σε αυτό το έγγραφο», είχε δηλώσει την Πέμπτη ο Σεργκέι Λαβρόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα. «Το κύριο ζήτημα είναι η ξεκάθαρη θέση μας για το απαράδεκτο της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και την ανάπτυξη επιθετικών όπλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε, όπως μετέδωσε το CNNi.

Η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, με τη ρωσική πλευρά να συγκεντρώνει στρατευμάτων κοντά στα σύνορα των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής να είναι ορατό.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει εισβολή, αλλά έχει υποστηρίξει ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία -συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης οπλισμού και της παροχής στρατιωτικής εκπαίδευσης- συνιστά απειλή για την ίδια στα δυτικά της σύνορα.

Επίκληση των συμφωνιών στον ΟΑΣΕ

Ο κ. Λαβρόφ εξήγησε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν προηγουμένως συμφωνήσει στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να μην επεκταθεί η Συμμαχία σε βάρος της ασφάλειας της Ρωσίας.

Με το επιχείρημα αυτό η Μόσχα σκοπεύει να απευθυνθεί επισήμως σε όλες τις χώρες, οι ηγέτες των οποίων έχουν υπογράψει τις διακηρύξεις του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη το 1999 και στην Αστανά το 2010 με το ερώτημα γιατί γίνεται από τις ίδιες επιλεκτική εφαρμογή των υποχρεώσεων τους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι οι δυτικοί εταίροι της Μόσχας «ενσυνείδητα αποσιωπούν την αρχή, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να ενισχύεται η δική σου ασφάλεια εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, η δήλωση του οποίου δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, και τα δύο αυτά διεθνή έγγραφα καταγράφουν την προσήλωση των ηγετών όλων των χωρών της Ευρώπης «στην αρχή της μη διαίρεσης της ασφάλειας, που υποχρεούμαστε με ιερότητα να τηρούμε».

Η αρχή αυτή περιλαμβάνει, κατά τη Μόσχα, δύο θεμελιώδεις αλληλοσυνδεόμενες προσεγγίσεις:

Πρώτον: αναγνωρίζεται το δικαίωμα κάθε κράτους ελεύθερα να επιλέγει στρατιωτικές συμμαχίες.

Δεύτερον: κάθε κράτος υποχρεούται να μην ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος της ασφάλειας των άλλων.

«Με άλλα λόγια, το δικαίωμα επιλογής συμμαχιών με σαφήνεια τίθεται υπό την προϋπόθεση της ανάγκης να υπολογίζονται τα συμφέροντα ασφάλειας οποιουδήποτε άλλου κράτους του ΟΑΣΕ, επομένως και της Ρωσικής Ομοσπονδίας» κατέληξε.

«Απαράδεκτη ακόμη και η σκέψη ενός πολέμου»

Χτές εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε ότι ακόμη και η σκέψη ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη θα άμβλυνε τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή

«Έχουμε ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν. Θεωρούμε απαράδεκτη ακόμη και τη σκέψη ενός πολέμου μεταξύ των λαών μας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο «παιχνίδι» και η Κίνα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει στις 3 Φεβρουαρίου επίσκεψη στην Κίνα, όπου θα συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογο του Γουάνγκ Γι, για την προετοιμασία της συνάντησης κορυφής μεταξύ των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συζητήσουν ζητήματα επικαιρότητας που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, δίνοντας έμφαση στην προετοιμασία της συνάντησης κορυφής των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας κατά την διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τον μεταξύ τους συντονισμό στο διεθνές πεδίο, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξέι Ζάιτσεφ.

Την ίδια ώρα, στην Ουάσινγκτον, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, καλούσε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την «επιρροή» του στη Ρωσία για να την αποτρέψει από μια επίθεση στην Ουκρανία.

«Καλούμε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να ωθήσει (τους Ρώσους) στη διπλωματία, γιατί αν υπάρξει μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Κίνα», είπε, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια σύρραξη θα είχε «σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία» και «τον ενεργειακό τομέα».

Από αμερικανικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι.

Η Κίνα έχει δημοσίως εκφράσει τη στήριξή της στις «λογικές» -όπως τις χαρακτηρίζει- ανησυχίες της Μόσχας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ