ΚΟΣΜΟΣ

Moderna: Ξεκίνησαν οι δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου της κατά του HIV

Moderna: Ξεκίνησαν οι δοκιμές σε ανθρώπους του εμβολίου της κατά του HIV
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί τεχνολογία RNA, μετά την πρόσφατη επιτυχημένη εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού AP Photo/Bill Sikes, File

Ξεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου κατά του HIV σε ανθρώπους, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna και ο διεθνής ερευνητικός οργανισμός για το AIDS «AIDS Vaccine».

Αν και η έρευνα συνεχίζεται εδώ και τέσσερις δεκαετίες, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να φτιάξουν εμβόλιο κατά του AIDS, μιας ασθένειας που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Το εμβόλιο κατά του AIDS χρησιμοποιεί τεχνολογία πληροφοριών RNA, μετά την πρόσφατη επιτυχημένη εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού, δίνοντας πολλές ελπίδες για την αποτελεσματικότητα του νέου σκευάσματος.

Ο στόχος του ελεγμένου εμβολίου είναι να διεγείρει την παραγωγή ενός συγκεκριμένου τύπου αντισώματος που μπορεί να δράσει κατά πολλών παραλλαγών του HIV στην κυκλοφορία, του ιού που προκαλεί το AIDS. Το εμβόλιο προσπαθεί να διδάξει τα Β λεμφοκύτταρα, τα οποία αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, να παράγουν αυτά τα αντισώματα.

Οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε πρώτη φάση στην Αμερική σε 56 ενήλικες με καλή υγεία και οροαρνητικό, σε τέσσερις τοποθεσίες στο Πανεπιστήμιο George Washington στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ανοσογόνα που χρησιμοποιήθηκαν αναπτύχθηκαν από τον διεθνή οργανισμό επιστημονικής έρευνας IAVI, το Ινστιτούτο Scripps με την υποστήριξη του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates, του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων και της εταιρείας Moderna. Πέρυσι, το πρώτο τεστ, όταν δεν χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία πληροφοριών RNA, έδωσε την επιθυμητή ανοσολογική απάντηση σε λίγους μόνο συμμετέχοντες. Η επόμενη φάση ήταν τότε η συνεργασία με τη Moderna.

«Δεδομένου του πόσο γρήγορα μπορούν να αναπτυχθούν εμβόλια με τεχνολογία πληροφοριών RNA, αυτή η πλατφόρμα παρέχει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση για τη δοκιμή και τον σχεδιασμό εμβολίων», αναφέρεται στη δήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ