ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη για δεύτερη συνεχή θητεία

Ιταλία: Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη για δεύτερη συνεχή θητεία
Ο Ματαρέλα έλαβε τις 504 ψήφους βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων των περιφερειών, κάτι που σημαίνει ότι εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, που είναι αναγκαία για την εκλογή (AP Photo/Andrew Harnik, Pool, File)

Τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία, καθώς ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επανεξελέγη σήμερα, Σάββατο, με 759 ψήφους επί συνόλου 985, από το κοινοβούλιο της Ρώμης για δεύτερη συνεχή θητεία.

Ο Ματαρέλα έλαβε τις 504 ψήφους βουλευτών, γερουσιαστών και εκπροσώπων των περιφερειών, κάτι που σημαίνει ότι εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία, που είναι αναγκαία για την εκλογή. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Είναι πολύ πιθανό ο Ιταλός πρόεδρος να ορκιστεί για την δεύτερη θητεία του την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου.

Μετά την συνάντησή του με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Ρομπέρτο Φίκο και Ελιζαμπέτα Καζελάτι, οι οποίοι του ανακοίνωσαν επίσημα την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θέλησε να απευθυνθεί στους Ίταλούς και δήλωσε:

«Ευχαριστώ τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας για την κοινοποίηση του αποτελέσματος. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Κοινοβουλίου και τους εκπροσώπους των περιφερειών για την εμπιστοσύνη που εξέφρασαν προς το πρόσωπό μου. Οι δύσκολες ημέρες των ψηφοφοριών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας -στην σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ακόμη διανύουμε από υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής απόψεως- απαιτούν αίσθημα ευθύνης και σεβασμό των αποφάσεων του Κοινοβουλίου. Οι συνθήκες αυτές επιβάλλουν να μην αποφύγει κανείς τις υποχρεώσεις που καλείται να αναλάβει. Φυσικά, πρέπει να υπερισχύσουν επί άλλων εκτιμήσεων και διαφορετικών, προσωπικών προοπτικών. Με την δέσμευση να ερμηνεύσει κανείς τις προσδοκίες και τις ελπίδες των συμπολιτών μας».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με σύντομη δήλωσή του, εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα. Πιο αναλυτικά, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Η επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα στην προεδρία της Δημοκρατίας είναι μια εξαιρετική είδηση για τους Ιταλούς. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο που εισάκουσε την ισχυρότατη βούληση του κοινοβουλίου να τον επανεκλέξει για δεύτερη θητεία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ματαρέλα, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία, απάντησε θετικά στο αίτημα των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Ντράγκι να δεχθεί την πρόταση επανεκλογής, έπειτα από έξι ημέρες άκαρπων προσπαθειών του κοινοβουλίου.

Επαναλαμβάνονται ουσιαστικά οι πολιτικές εξελίξεις του 2013 όταν, λόγω πολιτικού αδιεξόδου, είχε επανεκλεγεί ο τότε πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, τέλος, υπογραμμίζουν ότι η δεύτερη θητεία του Ματαρέλα αποδεικνύει την αδυναμία των ιταλικών κομμάτων -τουλάχιστον στη φάση αυτή- να υποδείξουν και να στηρίξουν μια νέα υποψηφιότητα κοινής αποδοχής για την προεδρία της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ