ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Σε κλοιό διαδηλωτών η Οτάβα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- Φυγαδεύτηκε η οικογένεια Τριντό

Καναδάς: Σε κλοιό διαδηλωτών η Οτάβα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- Φυγαδεύτηκε η οικογένεια Τριντό
AP IMAGES

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και η οικογένειά του φέρονται να έχουν μεταφερθεί σε μυστική τοποθεσία, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό σε κυβερνητικά κτήρια, στην Οτάβα.

Το «Κονβόι της Ελευθερίας» όπως ονομάστηκε ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με πρωτοστάτες τους οδηγούς φορτηγών. Με αφετηρίες μεταξύ άλλων, την επαρχία Βρετανική Κολομβία στις ακτές του Ειρηνικού, η «Οχηματοπομπή Ελευθερίας» («Freedom Convoy») συνέχισε να μεγαλώνει σε μέγεθος τις τελευταίες μέρες, ώστε εξελίχθηκε σε μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και των μέτρων που έχει επιβάλει για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

«Δεν θέλουμε να μας αναγκάσουν να εμβολιαζόμαστε, θα πρέπει αυτό να είναι προσωπική επιλογή»,​είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια, η Λουίζ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης και το CBC, την ώρα που χιλιάδες οδηγοί φορτηγών από όλη τη χώρα, έφθαναν στην Οτάβα, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η οικογένειά του εγκατέλειπαν το σπίτι τους και μεταφέρονταν σε μυστική τοποθεσία για λόγους ασφαλείας. Εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν έχουν γίνει σχόλια επ'αυτού.

«Το πρόβλημα είναι η υποχρεωτικότητα»

«Είτε οι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι είτε όχι, δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η υποχρεωτικότητα», τόνισε η Ταμπίθα, 26 ετών, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, κρατώντας στα χέρια της μια καναδική σημαία. Σύμφωνα με την ίδια, ο Καναδάς πρέπει να βρει τα «κοινά σημεία και τα θεμελιώδη ιδανικά».

«Θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί», είπε η Τζένιφερ από την επαρχία Νήσος του Πρίγκιπα Εδουάρδο. Οδήγησε επί 18 ώρες για να φτάσει στην Οτάβα με την πομπή από τις ακτές του Ατλαντικού.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους οδηγούς φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, που είναι τα μεγαλύτερα σε μήκος στον κόσμο και εκτείνονται σε σχεδόν 9.000 χιλιόμετρα.

Επί ποδός η Αστυνομία υπό τον φόβο επεισοδίων

Η αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για πιθανά περιστατικά βίας, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν το χώρο του κοινοβουλίου, παρά το δριμύ ψύχος. Ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος ήταν μικρά παιδιά με τους γονείς τους, ηλικιωμένοι, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες που δηλώνουν «κουρασμένοι» και απογοητευμένοι απο τα περιοριστικά μέτρα. Ορισμένοι είχαν μαζί τους πανό με επιθετικά μηνύματα που απευθύνονταν κυρίως στον Καναδό πρωθυπουργό, σύμφωνα με την εφημερίδα The Globe and Mail.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές επίσης εθεάθησαν να...χορεύουν στο πολεμικό μνημείο στο κέντρο της πόλης, προκαλώντας έντονη αντίδραση στον αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας Γουέιν Ερ και την Καναδή υπουργό Άμυνας Aνίτα Άναντ.

Σημειώνεται δε, πως την Παρασκευή, ο Τριντό είχε δηλώσει στα ΜΜΕ ότι ανησυχεί πως η διαμαρτυρία θα λάβει βίαιη τροπή. Πρόσθεσε όμως ότι το «κονβόι» αντιπροσωπεύει μια «μικρή περιθωριακή μειοψηφία» που «δεν εκπροσωπεί τις απόψεις των Καναδών».

Ο Καναδός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι τίθεται σε αυτοαπομόνωση, καθώς ένα από τα παιδιά του βρέθηκε θετικό στην COVID-19. Σε συνέντευξή του στο Canadian Press είχε πει ότι αισθάνεται καλά και δεν έχει συμπτώματα. Τα τεστ στα οποία υποβλήθηκε ήταν όλα αρνητικά.

Ο Τριντό αποκάλυψε με ένα tweet την Πέμπτη ότι βρισκόταν σε απομόνωση για πέντε ημέρες αφού έμαθε το βράδυ την Τετάρτης ότι μολύνθηκε ένα από τα παιδιά του. Εργάζεται όπως είχε πει από το σπίτι, παρακολουθώντας ένα ψηφιακό συνέδριο των Φιλελεύθερων σήμερα. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα ξαναρχίσει τις εργασίες της αύριο Δευτέρα, μετά από ένα διάλειμμα έξι εβδομάδων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ