ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Προελαύνει το «κονβόι της ελευθερίας» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Αναζητείται ο Τριντό

Καναδάς: Προελαύνει το «κονβόι της ελευθερίας» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Αναζητείται ο Τριντό
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό AP Photo/Jacquelyn Martin

Αντίπαλοι των υγειονομικών μέτρων με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας covid-19 διαδήλωσαν για δεύτερη συνεχή ημέρα στην πρωτεύουσα του Καναδά, την Οτάβα, ενώ οδηγοί φορτηγών του «κομβόι για την ελευθερία» έκλεισαν έναν διεθνή αυτοκινητόδρομο στο δυτικό τμήμα της χώρας.

«Σήμερα το απόγευμα μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας είναι αναπτυγμένες στο κέντρο της πόλης, συνεχίζοντας να διαχειρίζονται τις μετακινήσεις διαδηλωτών και φορτηγών», επεσήμανε η αστυνομία της Οτάβα σε ανακοίνωσή της.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η πρωτεύουσα του Καναδά έγινε το επίκεντρο ενός μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας κατά των περιοριστικών μέτρων για την covid-19, η οποία ξεκίνησε από τους οδηγούς φορτηγών που είναι αντίθετοι στην υποχρέωση να είναι εμβολιασμένοι προκειμένου να περάσουν τα σύνορα Καναδά- ΗΠΑ.

Όμως στην Οτάβα συνέρρευσαν και πολλοί άλλοι Καναδοί, που αντιτίθενται στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προκειμένου να στηρίξουν τους οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι έφτασαν στην πόλη σε κομβόι από όλη τη χώρα.

«Δεν μπορώ να εργαστώ πια γατί δεν μπορώ να διασχίσω τα σύνορα», δήλωσε ο Τσάβα Βίζι, ένας οδηγός φορτηγού από το Ουίνδσορ ο οποίος επεσήμανε ότι είναι ο μοναδικός στην οικογένειά του που εργάζεται. «Αρνούμαι το εμβόλιο» κατά της covid-19, πρόσθεσε, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνο.

«Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, θέλουμε να μπορούμε να επιλέγουμε και πάλι και θέλουμε ελπίδα και η κυβέρνηση μας τα έχει πάρει αυτά», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Χάρολντ Γιόνκερ, ένας άλλος οδηγός φορτηγών και ιδιοκτήτης εταιρείας μεταφορών.

Το κομβόι διέσχισε ειρηνικά πολλές πόλεις του Καναδά και η αστυνομία της Οτάβα επεσήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους διοργανωτές της κινητοποίησης, οι οποίοι είναι συνεργάσιμοι. Ωστόσο η αστυνομία επεσήμανε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις έχουν προσελκύσει ακραία στοιχεία, με κάποιες ακροδεξιές ομάδες να έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μεταβούν στην Οτάβα.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν εντελώς την Κυριακή τον αυτοκινητόδρομο 4 νότια της Αλμπέρτα, στο δυτικό Καναδά, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο από τον οποίο μεταφέρονται προϊόντα μεταξύ των δύο χωρών.

«Η πύλη εισόδου είναι αυτή τη στιγμή ανοικτή, αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να περάσει από τα βόρεια παρά μόνο πεζή», εξήγησε ο Κέρτις Πίτερς εκπρόσωπος της ομοσπονδιακή αστυνομίας στην Αλμπέρτα, ο οποίος εκτίμησε σε τουλάχιστον 100 τα φορτηγά που έχουν αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο.

Έρευνες για βανδαλισμούς

Στην Οτάβα η αστυνομία έχει ξεκινήσει «πολλές έρευνες» για βανδαλισμούς εθνικών μνημείων, για συμπεριφορές «απειλητικές, παράνομες και εκφοβιστικές» κυρίως εναντίον αστυνομικών, αλλά και για φθορές που προκλήθηκαν σε όχημα του δήμου.

«Νιώθω αποτροπιασμένος που είδα διαδηλωτές να χορεύουν πάνω στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και να βανδαλίζουν το Μνημείο Πολέμου του Καναδά», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας Γουέιν Έιρ, προσθέτοντας ότι “οι δράστες θα πρέπει να ντρέπονται”.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν το Σάββατο σε μια μυστική τοποθεσία, σύμφωνα με τα καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Η κινητοποίηση ενδέχεται να συνεχιστεί στην Οτάβα, καθώς οδηγοί φορτηγών, κάποιοι από τους οποίους έχουν φτάσει στην πόλη από πολύ μακριά, ακόμη και από τη Βρετανική Κολομβία, σκοπεύουν να διαδηλώνουν για πολλές ημέρες.

Όμως ο δήμαρχος της πόλης Τζιμ Ουάτσον εκτίμησε σε συνέντευξή του στο CBC, ότι έχει έρθει η ώρα οι διαδηλωτές να «περάσουν σε κάτι άλλο», προκειμένου η ζωή στην Οτάβα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ