ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία - Partygate: Πόρισμα-«φωτιά» για τον Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία - Partygate: Πόρισμα-«φωτιά» για τον Μπόρις Τζόνσον
Ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων θα μιλήσει ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Εξαιρετικά επικριτικό είναι για τον Μπόρις Τζόνσον το πολυαναμενόμενο πόρισμα της εσωτερικής έρευνας υπό τη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι για την υπόθεση των κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, κατά παράβαση των μέτρων προς ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βρετανία.

Στην έκθεση, που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας το μεσημέρι της Δευτέρας λίγο αφότου παραδόθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, γίνεται λόγος για «αστοχίες ηγεσίας» εκ μέρους της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο πόρισμα μόλις 12 σελίδων για το Partygate αναφέρεται ότι ορισμένες από τις επίμαχες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί καθόλου και κάποιες άλλες δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν.

Σύμφωνα με αναλυτές στο Λονδίνο, το πόρισμα της Σου Γκρέι είναι εξαιρετικά επικριτικό για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται σε λίγη ώρα να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Σου Γκρέι δεν περιλαμβάνονται ονόματα ή αποδείξεις που σχετίζονται με την έρευνά της.

Αυτό οφείλεται στο ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία από την προηγούμενη εβδομάδα της ζήτησε να τα παραλείψει, αφού έχει ξεκινήσει δική της έρευνα από την οποία μπορεί να προκύψουν ακόμη και νομικές ευθύνες.

Γεγονός που επισημαίνει με νόημα η Σου Γκρέι στη δική της έκθεση, λέγοντας πως έχει περισσότερες πληροφορίες, τις οποίες επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει όταν η αστυνομία θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα της.

Με μεγάλο ενδιαφέρων αναμένεται τώρα η αντίδραση των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, πολλοί από τους οποίους έχουν δηλώσει ότι θα αποφασίσουν εάν θα καταθέσουν αίτημα μομφής για τον Μπόρις Τζόνσον στη σχετική επιτροπή του κόμματος, μόλις διαβάσουν το πόρισμα της Σου Γκρέι.

Κατόπιν των δηλώσεων στο Κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει σε συνεδρίαση των Συντηρητικών βουλευτών στις 20.30 ώρα Ελλάδας σήμερα, σύμφωνα με την ειδησεογρασική ιστοσελίδα Guido Fawkes.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ