ΚΟΣΜΟΣ

Partygate: Απολογείται, αλλά δεν παραιτείται ο Τζόνσον μετά το πόρισμα-«φωτιά»

Partygate: Απολογείται, αλλά δεν παραιτείται ο Τζόνσον μετά το πόρισμα-«φωτιά»
Στο μάτι του κυκλώνα ο Μπόρις Τζόνσον Jessica Taylor/UK Parliament via AP

Εν μέσω εκρηκτικού κλίματος στο βρετανικό Κοινοβούλιο και με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, να μιλά για «έναν άνδρα δίχως ντροπή» καλώντας τους βουλευτές των Τόρις να τον αποπέμψουν, ο Μπόρις Τζόνσον αρκέστησε στη διατύπωση συγγνώμης και δεσμεύσεων περί αναδιάρθρωσης στην Ντάουνινγκ Στριτ μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος-καταπέλτη για το Partygate.

Ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αποδέχεται το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας υπό τη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι για την υπόθεση των κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, και θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές στη λειτουργία στην Ντάουνινγκ Στριτ και της κυβέρνησης.

«Το κατανοώ, και θα το διορθώσω» δήλωσε ενώπιον των βουλευτών, τονίζοντας πως κατανοεί την οργή που νιώθουν οι πολίτες.

Δήλωσε, μεν, ότι η συγγνώμη «για όσα δεν έγιναν σωστά» -με την οποία και ξεκίνησε την τοποθέτησή του- «δεν είναι αρκετή», εντούτοις για πολλοστή φορά απέκρουσε τις φωνές να παραιτηθεί και αντιθέτως πέρασε στην αντεπίθεση.

Απαρίθμησε τα, κατά την άποψή του, επιτεύγματα της ηγεσίας του -από το Brexit έως την ταχύτερη διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού ανά την Ευρώπη. Επέμεινε ότι οι πολίτες «μπορούν να τον εμπιστευθούν» και επιτέθηκε στον Κιρ Στάρμερ κατηγορώντας τον για πολιτικό οπορτουνισμό, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, απέναντί του ο Μπόρις Τζόνσον βρήκε ακόμη και την Τερέζα Μέι, την οποία διαδέχθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι ανέφερε ότι ο Τζόνσον «επέβαλε σημαντικούς περιορισμούς στις ελευθερίες» των Βρετανών πολιτών για να σημειώσει:

«Είχαν το δικαίωμα να αναμένουν πως ο πρωθυπουργός τους έχει διαβάσει τους κανόνες και κατανοεί το νόημά τους. Είτε [ο Τζόνσον] δεν τους διάβασε, είτε δεν κατανόησε τι σήμαιναν, είτε δεν θεώρησαν ότι οι κανόνες ισχύουν και για την Ντάουνινγκ Στριτ. Ποιο απ' όλα ήταν;».

Από πλευράς του, ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, απευθύνθηκε στους βουλευτές των Τόρις λέγοντας πως «πρέπει να σταματήσουν αυτή τη φάρσα» με πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον.

Ο Στάρμερ κατήγγειλε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι «ένας άνδρας δίχως ντροπή» για το γεγονός ότι δεν παραιτείται κατόπιν του προκαταρκτικού πορίσματος της Σου Γκρέι, τονίζοντας ότι ο ίδιος και όσοι ενέχονται στο σκάνδαλο ευθύνονται για τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών.

Κατόπιν της «εκρηκτικής» συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο ακολουθεί κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις.

«Αστοχίες ηγεσίας»

Στο πόρισμα, που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας το μεσημέρι της Δευτέρας λίγο αφότου παραδόθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, γίνεται λόγος για «αστοχίες ηγεσίας» εκ μέρους της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στο πόρισμα μόλις 12 σελίδων για το Partygate αναφέρεται ότι ορισμένες από τις επίμαχες εκδηλώσεις δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί καθόλου και κάποιες άλλες δεν θα έπρεπε να γίνουν έτσι όπως έγιναν.

Σύμφωνα με αναλυτές στο Λονδίνο, το πόρισμα της Σου Γκρέι είναι εξαιρετικά επικριτικό για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται σε λίγη ώρα να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Σου Γκρέι δεν περιλαμβάνονται ονόματα ή αποδείξεις που σχετίζονται με την έρευνά της.

Αυτό οφείλεται στο ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία από την προηγούμενη εβδομάδα της ζήτησε να τα παραλείψει, αφού έχει ξεκινήσει δική της έρευνα από την οποία μπορεί να προκύψουν ακόμη και νομικές ευθύνες.

Γεγονός που επισημαίνει με νόημα η Σου Γκρέι στη δική της έκθεση, λέγοντας πως έχει περισσότερες πληροφορίες, τις οποίες επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει όταν η αστυνομία θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ