ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στον «αέρα» το τουρκικό αίτημα για αγορά μαχητικών F-16

ΗΠΑ: Στον «αέρα» το τουρκικό αίτημα για αγορά μαχητικών F-16
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών S-400 AP Photo/Vadim Ghirda, File

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη αποφασίσει σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά νέων μαχητικών F-16 και η όλη πορεία της διαδικασίας εξαρτάται από τη στάση που θα τηρήσει στη συνέχεια το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την απάντηση αυτή έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή που είχε στείλει για το θέμα ο βουλευτής Κρις Πάπας:

Συγκεκριμένα, στη σχετική τοποθέτησή ανώτερης αξιωματούχου του Γραφείου Νομοθετικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνεται:

«Το υπουργείο [Εξωτερικών] γνωρίζει ότι η Τουρκία υπέβαλε Επιστολή Αίτησης στο υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο [Εξωτερικών] βρίσκεται στα πρώτα στάδια της διαδικασίας εξέτασης της προτεινόμενης πώλησης, η οποία απαιτεί την ειδοποίηση του Κογκρέσου στην περίπτωση που την εγκρίνουμε. Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στις καθιερωμένες διαδικασίες αδειοδότησης του αμυντικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης του Κογκρέσου και της πολιτικής για τη μεταφορά συμβατικών όπλων».

Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εξέτασης του αιτήματος της Τουρκίας και αναγνωρίζει τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Κογκρέσο σε αυτή τη διαδικασία.

Διευκρινίζει, επίσης, ότι δεσμεύεται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση των ρωσικών S-400, στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία μας για την απόφαση της Άγκυρας να αποκτήσει τους S-400 και να προειδοποιεί ότι περαιτέρω αγορές ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες κυρώσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει την Τουρκία να ευθυγραμμίσει την εξωτερική της πολιτική με τους στόχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον, η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει ότι η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ με τον οποίο οι ΗΠΑ μοιραζόνται πολλά στρατηγικά συμφέροντα.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Άγκυρα συνεχίζει να συνεισφέρει σημαντικά στις αποστολές της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατα στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν. Η υποστήριξη της Τουρκίας για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και οι αμυντικές σχέσεις συνεργασίας αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα εναντίον της κακής επιρροής στην περιοχή, ενώ οι δραστηριότητες της Τουρκίας βοηθούν πολλές από τις προσπάθειές μας στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική και στην Κεντρική Ασία. Παρά τις πολύ πραγματικές προκλήσεις που υπάρχουν στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος, ενεργώντας ταυτόχρονα ως γέφυρα και ως ανάχωμα σε μια περιοχή που μεταβάλλεται συνεχώς».

Ωστόσο, στην επιστολή επισημαίνεται ότι υπάρχουν τομείς με τους οποίους το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαφωνεί βαθύτατα, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «η εμπλοκή της Άγκυρας σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις δεν βοηθάει και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ