ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Αντιμέτωπη με χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και θυελλώδεις ανέμους

Κούβα: Αντιμέτωπη με χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και θυελλώδεις ανέμους
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ να ζητήσει από τους πολίτες να προσέχουν ο ένας τον άλλο

Χαμηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν την Κούβα, που είναι συνηθισμένη στον λαμπερό ήλιο.

Στη μικρή πόλη Μπαϊνόα, ανατολικά της Αβάνας, ο υδράργυρος «βούτηξε» σε μόλις 3 βαθμούς Κελσίου νωρίς το πρωί της Δευτέρας, αφότου ισχυροί άνεμοι έπληξαν τις ακτές της νήσου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Αυτό δεν είναι φυσιολογικό», δήλωσε η κάτοικος της Αβάνας Μπάρμπαρα Σαλγκάδο, φορώντας ένα μαύρο κασκόλ γύρω από τον λαιμό της για να αντιμετωπίσει το κρύο.

«Οι θερμοκρασίες εδώ (τον χειμώνα) είναι πάντα χαμηλότερες, όμως ποτέ σαν κι αυτές, είναι σχεδόν πολικές».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν τον πρόεδρο της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ να ζητήσει από τους πολίτες να προσέχουν ο ένας τον άλλο.

«Φροντίστε ιδιαίτερα τα παιδιά και τους ηλικιωμένους μας», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter χθες.

Η αστυνομία έκλεισε την παράκτια λεωφόρο Μαλεκόν της Αβάνας χθες και νωρίς σήμερα και οι αλιείς εγκατέλειψαν τα πόστα τους, καθώς μεγάλα κύματα σάρωσαν την ακτή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι.

«Έχει περάσει πραγματικά πολύ καιρός από τότε που έκανε τόσο κρύο. Είναι απίστευτο», δήλωσε ένας περαστικός, ο Χόρχε Σάντσες.

Το ίδιο κύμα κακοκαιρίας είχε ως αποτέλεσμα την ασυνήθιστη πτώση του υδράργυρου στη Φλόριντα χθες το πρωί, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ να εκδίδει προειδοποιήσεις και να καταγράφει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες εδώ και μια δεκαετία σε μεγάλα τμήματα της πολιτείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ