ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Διπλωματικός πυρετός για την αποτροπή ρωσικής εισβολής - Γραπτή απάντηση σε ΗΠΑ

Ουκρανική κρίση: Διπλωματικός πυρετός για την αποτροπή ρωσικής εισβολής - Γραπτή απάντηση σε ΗΠΑ
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προτρέψει τη Μόσχα να ακολουθήσει μια διπλωματική πορεία προς τα εμπρός (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Συνεχίζεται ο διπλωματικός αγώνας με στόχο την αποτροπή πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε μια τελευταία εξέλιξη, διεθνή μέσα μεταδίδουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν γραπτή απάντηση από τη Μόσχα αφού έστειλαν τις δικές τους γραπτές απαντήσεις μετά τις πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις που είχαν για την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία. 

Η απάντηση της Μόσχας έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ουάσιγκτον υπέβαλε τα δικά της έγγραφα στη Μόσχα και πριν από την προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τρίτη.

Τη ίδια ώρα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό αρνήθηκε σήμερα, Τρίτη, τις πληροφορίες ότι η Μόσχα έδωσε στις ΗΠΑ γραπτή απάντηση στις αντιπροτάσεις της Ουάσινγκτον για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA και πρόσθεσε, επικαλούμενο διπλωματική πηγή πως η απάντηση εξακολουθεί να ετοιμάζεται.

Η Ρωσία έστειλε συμπληρωματικές ερωτήσεις μάλλον, παρά μια απάντηση στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της επικοινωνίας τους σχετικά με το αίτημα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας, δήλωσε ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης. Η επιστολή περιείχε ερωτήσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίες εστάλησαν και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, για το πώς οι ομόλογοι της Μόσχας αντιλαμβάνονται την αρχή του «αδιαίρετου χαρακτήρα της ασφάλειας», συνέχισε η πηγή.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι «έλαβαν γραπτή συνέχεια από τη Ρωσία», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν θα προβούν σε δημόσιες διαπραγματεύσεις.

«Θα ήταν αντιπαραγωγικό να διαπραγματευτούμε δημόσια, επομένως θα το αφήσουμε στη Ρωσία εάν θέλει να συζητήσει την απάντησή της», είπε ο εκπρόσωπος όπως μεταδίδει το CNNi και πρόσθεσε: «Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στον διάλογο για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε στενά με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

Οι δημόσιες αντιδράσεις σε αυτές τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ -στις οποίες αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν την προθυμία να συνεργαστούν με τη Ρωσία σε θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών αλλά αρνήθηκαν να δώσουν χώρο στην πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ- ήταν σε μεγάλο βαθμό απαισιόδοξες.

Δεν είναι σαφές εάν η γραπτή απάντηση της Μόσχας, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post, ελήφθη πριν ή μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα σχετικά με την κλιμάκωση της Μόσχας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, η οποία κατέληξε σε αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση, στην οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων Λευκορωσίας-Ουκρανίας, ότι οι ΗΠΑ «ζήτησαν αυτή τη συνάντηση για να επιτρέψουν στους Ρώσους να μας δώσουν μια εξήγηση για το ποιες είναι οι ενέργειές τους».

«Δεν ακούσαμε πολλά», είπε. «Δεν μας έδωσαν τις απαντήσεις που θα ήλπιζε κάποιος από εμάς ότι θα έδιναν».

Η ανοιχτή συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συνεχίστηκε τη Δευτέρα παρά την αντίθεση της Κίνας και της Ρωσίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προτρέψει τη Μόσχα να ακολουθήσει μια διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, προειδοποιώντας ότι μια νέα εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε γρήγορες και σημαντικές κυρώσεις -ένα μήνυμα που επανέλαβε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τη Δευτέρα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στις απειλές επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε σχέση με τις εντάσεις στην Ουκρανία, δίνοντας τον τόνο για τη σημαντική τηλεφωνική συνομιλία που αναμένεται να έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Η Ουάσινγκτον, όχι η Μόσχα, τροφοδοτεί τις εντάσεις. Δεν θα υποχωρήσουμε και δεν θα σταθούμε προσοχή ακούγοντας τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της στην σελίδα της στο Facebook η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Αυτή ήταν η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στις ΗΠΑ σε μήνυμα της αμερικανικής διπλωματίας στο Twitter στο οποίο κατηγορείτο η Μόσχα ότι «εισέβαλε» στην Ουκρανία το 2014 και προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας.

Στο Κίεβο Τζόνσον και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες

Εν τω μεταξύ, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες ταξιδεύουν στην Ουκρανία την Τρίτη για συνομιλίες. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον μεταβαίνει στο Κίεβο αφού υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στις διαφωνίες με τη Μόσχα και «να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία».

Τη Δευτέρα αναβλήθηκε η προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον-Πούτιν, λόγω διαμάχης που έχει ξεσπάσει σχετικά με τα πάρτι εν μέσω λοκντάουν στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Βρετανία προειδοποίησε σήμερα εκ νέου τον Ρώσο πρόεδρο ότι θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα κατευθύνονται επίσης ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιεσκι και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Ένταση στη συνεδρίαση του ΟΗΕ

Στις παρατηρήσεις της στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη Δευτέρα, η Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε: «Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας έναντι του μονοπατιού της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αλλά δεν μπορούμε απλώς να "περιμένουμε και να δούμε". Είναι σημαντικό αυτό το Συμβούλιο να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που ενέχει η επιθετική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τους σε ολόκληρο τον κόσμο».

Μίλησε για τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατευμάτων της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία, καθώς και για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει σχεδόν 5.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία και σκοπεύει να συγκεντρώσει «περισσότερους από 30.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου».

«Εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, κανένας από εμάς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν το είδαμε να έρχεται. Και οι συνέπειες θα είναι φρικτές», σημείωσε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια ισχυρίστηκε ότι οι συνάδελφοι του ΟΗΕ «ενισχύουν τις εντάσεις και τη ρητορική», λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και άλλοι ήθελαν να υπάρξει σύγκρουση.

«Αυτή η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην επικράτειά μας κάνει τους δυτικούς και Αμερικανούς συναδέλφους μας να πουν ότι θα υπάρξει μια προγραμματισμένη στρατιωτική ενέργεια, ακόμη και μια πράξη επιθετικότητας... η στρατιωτική δράση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που όλοι διαβεβαιώνουν ότι θα γίνει σε λίγες μόνο εβδομάδες, αν όχι σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει μια τόσο σοβαρή κατηγορία που διατυπώνεται», είπε στη συνάντηση.

«Σχεδόν το ζητάτε αυτό, θέλετε να συμβεί. Περιμένετε να συμβεί, σαν να θέλετε να κάνετε τα λόγια σας πραγματικότητα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι απορρίπτουμε συνεχώς αυτούς τους ισχυρισμούς και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε απειλή προγραμματισμένης εισβολής στην Ουκρανία από τα χείλη οποιουδήποτε Ρώσου πολιτικού ή δημοσίου προσώπου καθ' όλη αυτή την περίοδο», είπε ο Νεμπέζια.

Η Τόμας Γκρίνφιλντ απάντησε ότι η Μόσχα ήταν αυτή που ήταν προκλητική και όχι οι ΗΠΑ ή οι εταίροι τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Έχουμε καταστήσει σαφή τη δέσμευσή μας στον δρόμο της διπλωματίας. Ελπίζω ότι και οι Ρώσοι συνάδελφοί μας θα επιλέξουν αυτόν τον δρόμο και θα συνεργαστούν ειρηνικά με τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε.

Russia responds in writing to US ahead of Blinken-Lavrov call on Ukraine crisis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ