ΚΟΣΜΟΣ

«Επιβραβεύει» με φθηνό φυσικό αέριο ο Πούτιν τον Όρμπαν εν μέσω της ουκρανικής κρίσης

«Επιβραβεύει» με φθηνό φυσικό αέριο ο Πούτιν τον Όρμπαν εν μέσω της ουκρανικής κρίσης
Διπλωματικά «πυρά» δέχεται ο Βίκτορ Όρμπαν για την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο και τις «θερμές» συνομιλίες με τον Πούτιν, σε μία κίνηση που διακυβεύει την ενότητα της ΕΕ ενώπιον της ουκρανικής κρίσης Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τα μακροχρόνια συμβόλαια επιτρέπουν αυτή την στιγμή στη Βουδαπέστη να αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο πέντε φορές πιο φθηνά από την τιμή αγοράς που ισχύει στην Ευρώπη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στο Κρεμλίνο, εξαίροντας την ουγγρική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, έκανε πολλά για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Βίκτορ Όρμπαν δέχεται διπλωματικά «πυρά» για την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο και τις «θερμές» συνομιλίες με τον Πούτιν, σε μία κίνηση που διακυβεύει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον της ουκρανικής κρίσης, και ενόσω η ίδια η ΕΕ αναζητά από κοινού με τις ΗΠΑ «plan B» για την περίπτωση που κλείσουν οι στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο ίδιος ο Όρμπαν -οι σχέσεις του οποίου με τις Βρυξέλλες είναι ούτως ή άλλως «ταραχώδεις»- έχει επιμείνει ότι ζητούμενο της επίσκεψής του είναι να αυξήσει τις εισαγωγές φθηνότερου ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουγγαρία εν μέσω της εκτίναξης τιμών στην Ευρώπη.

Εντούτοις, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Μάρτιον Γιονγιόζι, δήλωση του οποίου επικαλείται το Euronews, το γεγονός ότι ο Βίκτορ Όρμπαν «δεν αναπτύσσει μία στρατηγική για την προάσπιση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε αυτή την περίοδο, και αντίθετα διαπραγματεύεται με τη Ρωσία σχεδόν αναλογεί σε προδοσία».

Διαβάστε επίσης

Η Ευρώπη μπορεί να αντικαταστήσει μόνο εν μέρει το ρωσικό φυσικό αέριο - Oι εναλλακτικές

Κατά τη συνάντηση στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό για το ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε πέρυσι η Ουγγαρία με την Gazprom, επιτρέπουν στην Ουγγαρία να έχει έως το 2036 σταθερές προμήθειες φυσικού αερίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι «ο ενεργειακός τομέας γενικά κατέχει μεγάλη θέση στην συνεργασία» των δύο χωρών, επισημαίνοντας την συνεργασία που αφορά τον πυρηνικό σταθμό «Πακς».

Εκτός των άλλων επισήμανε την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των μηχανοκατασκευών, όπως και την συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την παραγωγή σιδηροδρομικών βαγονιών για την Αίγυπτο.

Ο Πούτιν, αναφερόμενος στα θέματα συνεργασίας που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι η Ρωσία έχει παραδώσει στην Ουγγαρία δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik-V και πως αυτή τη στιγμή συζητείται το θέμα της μεταβίβασης τεχνολογίας για την παραγωγή του εμβολίου στην Ουγγαρία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ουγγαρία θα ήθελε να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στο πλαίσιο διμερούς μακροπρόθεσμης συμφωνίας.

«Ήταν πολύ σημαντική η υπογραφή των διμερών συμφωνιών έως το 2036. Κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντηση θα ήθελα να επιτύχω τον στόχο της αύξησης των προμηθειών [φυσικού αερίου]», δήλωσε ο Όρμπαν κατά την διάρκεια των συνομιλιών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ