ΚΟΣΜΟΣ

«Σπάει» ένα μήνα σιωπής ο Πούτιν: Τότε μας εξαπάτησαν, τώρα μας αγνοούν

«Σπάει» ένα μήνα σιωπής ο Πούτιν: Τότε μας εξαπάτησαν, τώρα μας αγνοούν
«Σήμερα βλέπουμε πού βρίσκεται το ΝΑΤΟ, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής. Άλλα είπαν, άλλα έκαναν. Και όπως λέει ο λαός μας 'έριξαν', δηλαδή απλά μας εξαπάτησαν» δηλώνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του έπειτα από σχεδόν ένα μήνα σιωπής και καθώς τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά στην Ανατολική Ευρώπη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «αγνόησαν» τις καίριες εγγυήσεις ασφαλείας που αξιώνει η Ρωσία, θυμίζοντας επίσης προς όλους ότι αθετήθηκαν οι μεταψυχροπολεμικές υποσχέσεις προς τη Μόσχα για μη προώθηση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς «ούτε κατά μία ίντσα».

Δηλώνοντας μεν πρόθυμος να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ουσιαστικά φάνηκε να προειδοποιεί πως ακόμη και αν ο κίνδυνος πολέμου αποσοβηθεί τώρα, η στρατιωτική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα είναι αναπόφευκτη εάν όντως κάποια στιγμή η Ουκρανία ενταχθεί στις δομές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Και αυτό διότι, κατά το υποθετικό σενάριο που παρέθεσε, μία Ουκρανία στους κόλπους του ΝΑΤΟ θα επεδίωκε να ανακαταλάβει την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. «Τότε δε θα έπρεπε να ξεκινήσουμε πόλεμο κατά της συμμαχίας του ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό; Δεν νομίζω» ανέφερε...

Την ίδια στιγμή και ενώ η διεθνής διπλωματία αναζητά πυρετωδώς διέξοδο από την κρίση εν μέσω ενός εκρηκτικού σκηνικού με εκατέρωθεν απειλές και προειδοποιήσεις, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δηλώνει από το Κίεβο ότι ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής στο ουκρανικό έδαφος είναι «ξεκάθαρος και άμεσος», και κάτι τέτοιο θα κατέληγε σε ανθρωπιστική, πολιτική και στρατιωτική καταστροφή για τη Ρωσία και τον κόσμο.

Όσο για τη νέα, μισάωρη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν εντός της ημέρας οι επικεφαλής διπλωματίας Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα, ουδεμία ένδειξη περί αποκλιμάκωσης προέκυψε, αν και αμφότεροι φέρεται να συμφώνησαν πως διαύλος θα μείνει ανοιχτός για περαιτέρω συνομιλίες.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετέφερε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προς τον Ρώσο ομόλογό του ότι εφόσον η Ρωσία δεν σκοπεύει, όπως διαρκώς διαβεβαιώνει, να εισβάλει στην Ουκρανία, τότε αυτή είναι η ώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα και να εμπλακεί σε σοβαρό διάλογο με τη Δύση.

Πούτιν: Αγνοούνται οι ανησυχίες της Ρωσίας

Εμφανιζόμενος ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «αγνόησαν» τις ανησυχίες της Ρωσίας για την εθνική της ασφάλεια, λέγοντας ότι δεν τον ικανοποιούν οι απαντήσεις που έλαβε ως προς την αξίωση να μην ενταχθεί ποτέ η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ και να απομακρυνθούν τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα και οι υποδομές από την Ανατολική Ευρώπη. Αιτήματα, εντούτοις, τα οποία ως γνωστόν η Ρωσία εξ αρχής γνώριζε πως είναι ανεδαφικά και δεν συνιστούν αφετηρία διαλόγου.

«Είναι ήδη σαφές ότι οι κύριες ανησυχίες της Ρωσίας αγνοήθηκαν» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έλαβε θερμή υποδοχή στο Κρεμλίνο εν μέσω ευρωπαϊκών διπλωματικών πυρών, καθώς πρόκειται για κίνηση που διακυβεύει την ενότητα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενώπιον της ουκρανικής κρίσης.

Οι δηλώσεις Πούτιν «έσπασαν» σχεδόν ένα μήνα σιωπής, όμως οι επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου παραμένουν απρόβλεπτες. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει πως θεωρεί ότι ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επίθεση­· εκτιμά, όμως, ότι θα επιχειρήσει «εισβολή». Και, όπως έχει καταστεί εμφανές -ατυχώς με δηλώσεις του ίδιου του Μπάιντεν-, από το μέγεθος της εισβολής, θα εξαρτηθεί και το μέγεθος της αντίδρασης.

Ο Ρώσος πρόεδρος αντέστρεψε σήμερα τα «πυρά» της Δύσης, κατηγορώντας την χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως «εργαλείο για να παρεμποδίσει τη Ρωσία», ενώ περιέγραψε ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο η ένταξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση για την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Ο ίδιος «είδε» μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας να συνοδεύεται από απόπειρα απόπειρας ανακατάληψης της Κριμαίας. «Αυτό είναι κυρίαρχο ρωσικό έδαφος» υπογράμμισε, συνεχίζοντας: «Λοιπόν τότε θα πρέπει να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο ενάντια στη συμμαχία του ΝΑΤΟ; Το σκέφτηκε κανείς αυτό; Δεν νομίζω»...

Και απέκρουσε εκ νέου τα επιχειρήματα των ΗΠΑ ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέγει τις συμμαχίες της, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται σε ένα κράτος να ενισχύει την ασφάλειά του εις βάρος ενός άλλου κράτους, δηλαδή της Ρωσίας.

Θύμισε, δε, ότι τη Ρωσία την «έριξαν» υποσχόμενοι κάποτε ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς «ούτε κατά μία ίντσα».

«Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να εξηγήσω τη λογική της δικής μας συμπεριφοράς και των δικών μας προτάσεων [σ.σ. για τις εγγυήσεις ασφαλείας]: Όπως είναι γνωστό μας είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, αυτό το γνωρίζουν όλοι» ανέφερε.

«Σήμερα βλέπουμε πού βρίσκεται το ΝΑΤΟ, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής. Άλλα είπαν, άλλα έκαναν. Και όπως λέει ο λαός μας 'έριξαν', δηλαδή απλά μας εξαπάτησαν», δήλωσε ο Πούτιν.

Τζόνσον στο Κίεβο: «Ξεκάθαρος και άμεσος» ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής

«Ο Πούτιν έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο» της Ουκρανίας επιχειρώντας να μεταβάλλει την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δήλωνε την ίδια στιγμή από το Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον, όπου βρέθηκε προς υποστήριξη της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποιώντας με άμεσες και σκληρές κυρώσεις το Κρεμλίνο εάν κινηθεί στρατιωτικά.

Προειδοποιώντας ότι οι φιλοδοξίες του Ρώσου προέδρου δεν θα «υποχωρήσουν», ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο Πούτιν επιδιώκει μία νέα Γιάλτα και ζώνη επιρροής», τονίζοντας: «Και δεν θα είναι μόνο η Ουκρανία. Πρέπει να σκεφτούμε τη Γεωργία και τη Μολδαβία».

«Είναι ένας ξεκάθαρος και άμεσος κίνδυνος. Βλέπουμε συσσώρευση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων, βλέπουμε προετοιμασίες για κάθε είδους επιχειρήσεις που συνάδουν με μία επικείμενη στρατιωτική εκστρατεία» δήλωσε ο Τζόνσον, αναφέροντας επίσης πως θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη.

«Αφορά συνολικά την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Μην έχετε καμία αμφιβολία για το τι νομίζω πως ο πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να επιτύχει εδώ. Νομίζω ότι προσπαθεί, βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο της Ουκρανίας, εκφοβίζοντας την Ουκρανία, να μας υποχρεώσει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας:

«Μία περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν μία πολιτική καταστροφή, μία ανθρωπιστική καταστροφή και κατά την άποψή μου θα ήταν επίσης για τη Ρωσία και τον κόσμο μία στρατιωτική καταστροφή».

Από πλευράς του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία δεν θα ενέπλεκε μόνο την Ουκρανία αλλά θα οδηγούσε σε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού με τον Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο, ο Ζελένσκι δήλωσε μεταξύ άλλων πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα μπορούσε να ακολουθήσει στην αντιπαράθεση της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ