ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Όνειδος για την Σκότλαντ Γιαρντ τα μισογυνικά και ρατσιστικά μηνύματα αστυνομικών

Βρετανία: Όνειδος για την Σκότλαντ Γιαρντ τα μισογυνικά και ρατσιστικά μηνύματα αστυνομικών
Ορισμένα από τα μηνύματα ήταν τόσο αισχρά που το πρακτορείο Reuters δεν τα συμπεριέλαβε στο ρεπορτάζ του AP Photo/Alberto Pezzali

Συγγνώμη από τους πολίτες ζήτησε επισήμως η Σκότλαντ Γιαρντ στη Βρετανία αφότου εσωτερική έρευνα έφερε στο φως μία «κουλτούρα εκφοβισμού, φυλετικών διακρίσεων, μισογυνισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης» στο αστυνομικό τμήμα του Τσάρινγκ Κρος, όπου οι αστυνομικοί αντάλλασσαν μηνύματα που ξεπερνούν κάθε όριο χυδαιότητας.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια έπειτα από σειρά αποκαλύψεων, αλλά και την απαγωγή, το βιασμό και τον φόνο της Σάρας Έβεραρντ από αστυνομικό.

Η έρευνα του Ανεξάρτητου Γραφείου Συμπεριφοράς των Αστυνομικών στο αστυνομικό τμήμα του Τσάρινγκ Κρος, πολύ κοντά στην έδρα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, έφερε στο φως μία κουλτούρα εκφοβισμού, φυλετικών διακρίσεων, «τοξικής αρρενωπότητας, μισογυνισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης».

Στην έκθεσή της, η υπηρεσία περιγράφει κάποια από τα χυδαία μηνύματα που αντάλλασσαν οι αστυνομικοί: «Δέρνεις ποτέ την κυρά σου; Σε αγαπάνε περισσότερο έτσι. Σοβαρά, αφότου το έκανα, δεν με αφήνει σε ησυχία. Χτύπα την και θα σε αγαπήσει. Είναι στην ανθρώπινη φύση»...

Σε μια άλλη περίπτωση, αστυνομικός έστειλε μηνύματα σε συνάδελφό του γράφοντας: «Θα σε βίαζα ευχαρίστως» και «Αν ήμουν ελεύθερος, με χαρά θα σε χλωροφόρμιζα».

Έστυνομικός είχε το παρατσούκλι «πανάθλιος βιαστής», επειδή κυκλοφορούσαν φήμες ότι έφερνε γυναίκες στο τμήμα για να κάνει σεξ μαζί τους ή επειδή του άρεσε να τις παρενοχλεί.

Κυκλοφορούσαν επίσης προσβλητικά μηνύματα για τους μουσουλμάνους, τους Αφρικανούς, τους Σομαλούς, το Άουσβιτς και όχι μόνο.

Αστυνομικοί «αστειεύονταν» ότι θα έφτιαχναν σκυλοτροφή από παιδιά από την Αφρική, αποκαλούσαν τους Σομαλούς «αρουραίους» και χαρακτήρισαν «ληστή» έναν μαύρο άνδρα. Οι άνθρωποι με αναπηρίες αποκαλούνταν «καθυστερημένοι».

Ορισμένα από τα μηνύματα ήταν τόσο αισχρά που το πρακτορείο Reuters δεν τα συμπεριέλαβε στο ρεπορτάζ του.

«Ζητάμε συγγνώμη απ' όλους τους Λονδρέζους για την κατακριτέα συμπεριφορά μιας ομάδας αστυνομικών στο τμήμα του Τσάρινγκ Κρος», ανέφερε η αστυνομία.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, σχολίασε ότι η αστυνομία του Λονδίνου έχει πρόβλημα κουλτούρας. «Οι πολίτες δικαίως αναμένουν ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών θα είναι ανεπίληπτη», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ