ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Αντιμέτωπος με νέα κατηγορία για διαφθορά ο πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

Αυστρία: Αντιμέτωπος με νέα κατηγορία για διαφθορά ο πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε
Ήδη, σε βάρος του άλλοτε αντικαγκελάριου επιβλήθηκε ποινή 15 μηνών φυλάκισης με αναστολή για άλλη υπόθεση διαφθοράς τον Οκτώβριο του 2021 (AP Photo/Lisa Leutner)

Δεν σταματούν να αυξάνονται οι διώξεις σε βάρος του πρώην αντικαγκελάριου της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που συνδέονται με πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς. Πλέον αντιμετωπίζει την κατηγορία της δωροληψίας.

Επιχειρηματίας φέρεται να προσέφερε στον κ. Στράχε διάφορα οφέλη και να δώρισε χρήματα στο Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), ανέφερε η εισαγγελία σε έγγραφό της χθες Τρίτη. Σε αντάλλαγμα, ο επιχειρηματίας διορίστηκε στο διοικητικό συμβούλιο δημόσιου οργανισμού διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων όταν ήταν αντικαγκελάριος ο ηγέτης των Ελεύθερων (2017-2019).

Εάν κριθούν ένοχοι, και οι δύο αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης πέντε ετών.

Η νέα δίωξη αφορά επίσης μια πρόσκληση στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πάντως ο κ. Στράχε δεν είχε αποδεχθεί. Ο πρώην ηγέτης της αυστριακής ακροδεξιάς διαβεβαίωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ότι θα αντικρούσει τις κατηγορίες στο δικαστήριο.

Ήδη, σε βάρος του άλλοτε αντικαγκελάριου επιβλήθηκε ποινή 15 μηνών φυλάκισης με αναστολή για άλλη υπόθεση διαφθοράς τον Οκτώβριο του 2021.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, όταν ήταν πρόεδρος του FPÖ, φέρεται να συνέβαλε καθοριστικά να τροποποιηθεί νόμος προς όφελος κλινικής φιλικού του προσώπου με αντάλλαγμα δωρεές στο κόμμα. Η καταδίκη του δεν είναι ακόμη τελεσίδικη.

Επιτροπή του αυστριακού κοινοβουλίου που εξετάζει άλλη υπόθεση ωστόσο αποκάλυψε ότι ο επιχειρηματίας δώρισε στο 10.000 ευρώ πριν από τις εκλογές του 2017 σε οργάνωση που συνδέεται με το FPÖ και άλλα 10.000 αφού έγινε ο διορισμός του στο διοικητικό συμβούλιο.

Οι έρευνες και οι διώξεις σε βάρος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε συνδέονται με το λεγόμενο βίντεο της Ιμπίθα, που είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάιο του 2019. Στο εκρηκτικό βίντεο, που είχε μαγνητοσκοπηθεί μυστικά, το ηγετικό στέλεχος του FPÖ συζητά το λιγότερο αμφισβητούμενης νομιμότητας μεθόδους χρηματοδότησης του κόμματος και άσκησης πολιτικής επιρροής.

Το βίντεο πυροδότησε τη διάλυση του συνασπισμού του FPÖ με τη δεξιά παράταξη του τότε καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς και πρόωρες εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ