ΚΟΣΜΟΣ

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο Περού αποκαλύπτει νέα τελετουργικά ταφής των νεκρών

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο Περού αποκαλύπτει νέα τελετουργικά ταφής των νεκρών
Σχεδόν 200 ανθρώπινοι σπόνδυλοι βρέθηκαν ραμμένοι με κλωστές σε στύλους καλαμιών, αποκαλύπτοντας έναν μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης των νεκρών που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ στο παρελθόν στην περιοχή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη CNNi/ Antiquity Publications LTD

Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη έκανε μια διεθνής ομάδα ερευνητών που εργάζεται στην κοιλάδα Τσίντσα, στη νότια ακτή του Περού. Σχεδόν 200 ανθρώπινοι σπόνδυλοι βρέθηκαν ραμμένοι με κλωστές σε στύλους καλαμιών, αποκαλύπτοντας έναν μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης των νεκρών που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ στο παρελθόν στην περιοχή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι περισσότερες εντοπίστηκαν σε μεγάλους τάφους ιθαγενών, γνωστούς ως «chullpas», οι οποίοι χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν από την εποχή που οι ευρωπαίοι αποικιστές ήταν παρόντες στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι, σχεδόν κάθε στύλος κατασκευάστηκε από τα λείψανα ενός και μόνο ατόμου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο αρχαιολογικό περιοδικό Antiquity.

Φαίνεται ότι οι ενήλικες και οι ανήλικοι στην κοινότητα των ιθαγενών ήταν αυτοί που επιλέχθηκαν για αυτή τη μοναδική πρακτική.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1450 και του 1650, όταν η εποχή των Ίνκας έδυε και ο ευρωπαϊκός αποικισμός έγινε ευρέως διαδεδομένος και κυρίαρχος στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Λ. Μπόνγκερς, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, αυτή η συγκεκριμένη περίοδος ήταν «ταραχώδης» στην ιστορία της κοιλάδας Τσίντσα, καθώς «επιδημίες και λιμοί αποδεκάτισαν τους ντόπιους».

Πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων, η κοιλάδα Τσίντσα ήταν το σπίτι του Βασιλείου των Τσίντσα από το 1000 έως το 1400 και μάλιστα είχε δημιουργήσει μια συμμαχία με την ισχυρή Αυτοκρατορία των Ίνκας. Αλλά καθώς οι Ευρωπαίοι αποικιστές σάρωσαν την περιοχή, ο πληθυσμός αποδεκατίστηκε.

CNNi/ JL Bongers/ Antiquity Publications LTD

Ο Μπόνγκερς, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της East Anglia στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει επίσης τεκμηριώσει τη λεηλασία εκατοντάδων τάφων στην περιοχή σε προηγούμενη έρευνα.

Η ανάλυση των ευρημάτων υποδηλώνει ότι μπορεί να είχαν δημιουργηθεί για να αποκαταστήσουν τη βλάβη που προκλήθηκε στους νεκρούς από τη λεηλασία, σύμφωνα με τη μελέτη. Η χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα δείχνει ότι η συρραφή των σπονδύλων στους στύλους των καλαμιών έγινε μετά την αρχική ταφή των σορών. Σύμφωνα με τον Μπόνγκερς, αυτό υποδηλώνει μια άμεση, τελετουργική απάντηση των ιθαγενών στην ευρωπαϊκή αποικιοκρατία.

CNNi/ JL Bongers/ Antiquity Publications LTD

Για πολλές ομάδες ιθαγενών στην κοιλάδα Τσίντσα, η σωματική ακεραιότητα μετά το θάνατο ήταν μεγάλης σημασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αυτόχθονες πληθυσμοί της περιοχής συμμετείχαν σε μοναδικές θεραπείες των νεκρών -οι κοντινοί άνθρωποι Chinchorro ανέπτυξαν τις πρώτες γνωστές τεχνικές για τεχνητή μουμιοποίηση, χιλιετίες προτού οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ασκήσουν αυτήν την ταφική τελετή.

Όταν οι μούμιες στην ορεινή περιοχή των Άνδεων καταστράφηκαν από Ευρωπαίους αποικιστές, οι αυτόχθονες ομάδες διέσωσαν ό,τι μπορούσαν από τα αποδεκατισμένα λείψανα για να φτιάξουν νέα τελετουργικά αντικείμενα.

Τα ευρήματα στην κοιλάδα Τσίντσα μπορεί να αντιπροσωπεύουν μια παρόμοια προσπάθεια αποκατάστασης των λεηλατημένων νεκρών και της σωματικής ακεραιότητας μετά τη λεηλασία.

«Το τελετουργικό παίζει σημαντικούς ρόλους στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή, αλλά μπορεί να αμφισβητηθεί, ειδικά σε περιόδους κατάκτησης στις οποίες δημιουργούνται νέες σχέσεις εξουσίας», είπε ο Μπόγνγκερς. «Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν τον τρόπο με τον οποίο οι τάφοι είναι ένας τομέας όπου διαδραματίζεται αυτή η σύγκρουση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ