ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα η έκθεση για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Στη δημοσιότητα η έκθεση για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
Φω REUTERS

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να δώσει σύντομα στην δημοσιότητα τουλάχιστον ένα μέρος από το περίφημο κεφάλαιο 28 σελίδων της έρευνας του Κογκρέσου που αφορά τις πιθανές διασυνδέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ο Μπόμπ Γράχαμ, που υπήρξε συμπρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που διεξήγαγε την έρευνα ισχυρίζεται πως τα έγγραφα εγείρουν υποψίες για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας. Ο πρώην γερουσιαστής από την Φλόριντα ανέφερε πως κυβερνητικός αξιωματούχος του είπε πως τις επόμενες εβδομάδες οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν θα αποκαλύψουν μέρος των εγγράφων. Αυτή η αποκάλυψη θα έρθει σε μια εποχή που οι παραδοσιακά καλές σχέσες των ΗΠΑ με το σαουδαραβικό βασίλειο δεν διανύουν την καλύτερη τους φάση.

Ο Γκράχαμ πάντως δήλωσε την Κυριακή στην τηλεόραση πως ελπίζει «η απόφαση να είναι να τιμήσουμε τον αμερικάνικο λαό και να δώσουμε τα έγγραφα στη δημοσιότητα. Η πλέον σημαντική αναπάντητη για την ώρα ερώτηση είναι αν οι δράστες έδρασαν σε αυτό το πολύπλοκο σχέδιο μόνοι τους ή αν είχαν υποστήριξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ