ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Καταγγελίες για βασανιστήρια και κακοποιήσεις εις βάρος ειρηνικών διαδηλωτών

Καζακστάν: Καταγγελίες για βασανιστήρια και κακοποιήσεις εις βάρος ειρηνικών διαδηλωτών
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), οι δυνάμεις ασφαλείας κακομεταχειρίστηκαν και βασάνισαν κρατούμενους AP/Vladimir Tretyakov

Σοβαρές καταγγελίες κατά των δυνάμεων ασφαλείας του Καζακστάν κάνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο κατέστειλαν τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν στις αρχές Ιανουαρίου στη χώρα και συνέλαβαν αυθαίρετα ειρηνικούς διαδηλωτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), οι δυνάμεις ασφαλείας κακομεταχειρίστηκαν και βασάνισαν κρατούμενους ενώ εμπόδισαν την πρόσβασή τους σε δικηγόρους.

Οι αρχές του Καζακστάν έχουν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 227 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991, μετά τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις – κλειδιά που κατείχαν ο πρώην πρόεδρος, Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ και συγγενείς τους.

Περίπου 10.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια των ταραχών, έχουν επισημάνει οι αρχές. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από μερικές ημέρες, όμως κάποιοι κατήγγειλαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι υπέστησαν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια στα χέρια της αστυνομίας.

Το HRW σημείωσε σε ανακοίνωσή του χθες Τρίτη ότι έχει λάβει αξιόπιστες καταγγελίες για δεκάδες υποθέσεις που αφορούν αυθαίρετες συλλήψεις διαδηλωτών και άλλων από την αστυνομία, για κακομεταχείριση και βασανιστήρια κρατούμενων, περιλαμβανομένων ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμών.

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών του Καζακστάν δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει την ανακοίνωση του HRW.

Ο πρόεδρος της χώρας Κασίμ- Γιομάρτ Τοκάγεφ είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι εξετάζουν τις καταγγελίες των συλληφθέντων.

Οι αρχές του Καζακστάν έχουν επιρρίψει την ευθύνη για τις ταραχές σε «συμμορίτες» τους οποίους βοήθησαν ισλαμιστές αντάρτες, κάποιοι από τους οποίους έφτασαν στη χώρα από άλλες περιοχές της Κεντρικής Ασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ