ΚΟΣΜΟΣ

Έγκριση Μπάιντεν στην αποστολή 3.000 αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη

Έγκριση Μπάιντεν στην αποστολή 3.000 αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη
Κοινές ασκήσεις με τον ουκρανικό στρατό διεξάγουν αμερικανικές και άλλες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις AP Photo/Pavlo Palamarchuk

Tην ανάπτυξη επιπλέον 3.000 αμερικανών στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τις επόμενες ημέρες, ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εν μέσω αντιπαράθεσης με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Οι δυνάμεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 8.500 στρατιώτες που το αμερικανικό Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή τον περασμένο μήνα σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση στην κρίση της Ουκρανίας, έγινε γνωστό από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ.

Πηγή του Πενταγώνου, που επικαλείται το Reuters, είπε ότι 1.700 στρατιώτες θα αποσταλούν από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας στην Πολωνία και άλλοι 300 από το 18ο Σώμα Στρατού στη Γερμανία. Επιπλέον, περίπου 1.000 στρατιώτες από τη Γερμανία θα κατευθυνθούν στη Ρουμανία, ανέφερε η ίδια πηγή, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάπτυξης και άλλων δυνάμεων πέρα ​​από αυτές που ανακοινώθηκαν.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον κ. Πούτιν και, ειλικρινά, στον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ που ετέθησαν σε ετοιμότητα την περασμένη εβδομάδα αποτελούνται από μάχιμες μονάδες σε επίπεδο ταξιαρχίας, προσωπικό υλικοτεχνικής υποστήριξης, ιατρικό προσωπικό, δυνάμεις αεροπορικής υποστήριξης καθώς και το απαραίτητο προσωπικό για συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών.

Η Ρωσία αρνείται ότι προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, έχοντας όμως περικυκλώσει την Ουκρανία με στρατεύματα κατά μήκος του κοινού συνόρου των δύο χωρών και στη Λευκορωσία, ενώ από θαλάσσης ο ρωσικός στόλος πλέει στη Μαύρη Θάλασσα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας.

Η Ρωσία, η οποία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και υποστηρίζει τους φιλορώσους αντάρτες που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία, ζητά εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχθεί στους κόλπους του την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ