ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν και Σι έρχονται πιο κοντά: Σινο-ρωσική συμμαχία έναντι της Δύσης με άξονα το φυσικό αέριο

Πούτιν και Σι έρχονται πιο κοντά: Σινο-ρωσική συμμαχία έναντι της Δύσης με άξονα το φυσικό αέριο
Η Κίνα υποστηρίζει την προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, τονίζει το Κρεμλίνο. Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ σε στιγμιότυπο από την τελευταία συνάντησή τους το 2019 AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Με τις σχέσεις αμφότερων Ρωσίας και Κίνας με τη Δύση να βρίσκονται στο «κόκκινο», Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ «έρχονται πιο κοντά», γεγονός που αναμένεται να επισφραγιστεί κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στο πλαίσιο της οποίας θα τεθεί επί τάπητος και η ιδέα της κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου προς την Κίνα.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, η Ρωσία και η Κίνα ετοιμάζουν πολλές συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου και της οικονομικής συνεργασίας, τις οποίες θα υπογράψουν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα.

Πούτιν και Σι θα γευματίσουν μαζί την Παρασκευή και ενδέχεται να υπογράψουν περισσότερες από 15 συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιούρι Ουσακόφ.

«Στον τομέα του φυσικού αερίου ετοιμάζονται πολλές συμφωνίες, ποιες από αυτές θα υπογραφούν, προς τον παρόν δεν μπορώ να πω ακόμη. Όμως το ότι η επίσκεψη θα σημάνει ένα περαιτέρω βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, είναι προφανές» δήλωσε ο ίδιος.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου επισήμανε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω της Μογγολίας, ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και πολύ καιρό και για την ολοκλήρωση του οποίου θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του υφιστάμενου αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας», μήκους 4.000 χιλιομέτρων, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία στην Κίνα, ξεκίνησαν το 2019. Ωστόσο χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους όρους προμήθειας.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν για το αν ένας δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, η οποία πρόσφατα κατέστη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο που μεταφέρεται από τη θάλασσα ξεπερνώντας την Ιαπωνία, θα καταστεί δυνατόν να υλοποιηθεί.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αμφισβητείται από ορισμένους δυτικούς πολιτικούς και κατά την διάρκεια της οποίας η Μόσχα επιθυμεί ενδεχομένως να δείξει ότι έχει άλλες επιλογές, ακόμη και αν αυτές δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν εν μία νυκτί.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινεζική αγορά φυσικού αερίου είναι η πιο πολλά υποσχόμενη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν τεθεί εν αμφιβόλω, καθώς χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας μέσω της οποίας γινόταν παραδοσιακά η διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι δυτικές χώρες έχουν απειλήσει τη Ρωσία με την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει την προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα και το Πεκίνο καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινών οικονομικών υποδομών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας έναντι πιθανών κυρώσεις τρίτων χωρών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ και ο Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, θα μετέχουν στη ρωσική αντιπροσωπεία στο Πεκίνο, προσέθεσε ο Ουσακόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ