ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: «Παρών» δηλώνει το ΔΝΤ για βοήθεια σε χώρες που μπορεί να επηρεαστούν λόγω πολέμου

Ουκρανική κρίση: «Παρών» δηλώνει το ΔΝΤ για βοήθεια σε χώρες που μπορεί να επηρεαστούν λόγω πολέμου
H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, απηύθυνε έκκληση να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση που, εκτός των άλλων, απειλεί και την παγκόσμια ανάπτυξη Russian Defense Ministry Press Service via AP

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει τις χώρες που ενδέχεται να επηρεαστούν από τις παράπλευρες συνέπειες μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και από τις πιθανές κυρώσεις που θα επιβάλλει η Δύση, δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια το ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Μιλώντας σε φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα Washington Post, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι κυρώσεις αναπόφευκτα θα επηρεάσουν κάποιες οικονομικές συναλλαγές και τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος, ιδίως εάν η Ρωσία αποσυνδεθεί από το σύστημα Swift που ρυθμίζει τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές.

«Εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις που απαιτούν μεγαλύτερη δέσμευση εκ μέρους του ΔΝΤ για τις άλλες χώρες, ασφαλώς θα είμαστε εκεί. Έχουμε ακόμη δανειστική δυνατότητα ύψους περίπου 700 δισ. δολαρίων» επισήμανε.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση που, εκτός των άλλων, απειλεί και την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις απλώς καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και παρατηρούμε ήδη τις επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας», απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας.

«Ελπίζουμε πραγματικά να υπάρξει μια διπλωματική λύση για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά και επειδή είναι αναγκαία η βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε.

Ζήτησε εξάλλου να υπάρξει μία «ρεαλιστική» προσέγγιση του ζητήματος και να αποφευχθούν η κλιμάκωση και οι κυρώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, καθώς «αναπόφευκτα» θα υπήρχαν συνέπειες για όλον τον κόσμο.

Η Γκεοργκίεβα υπενθύμισε ότι το Ταμείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη στήριξη, εάν χρειαστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ