ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Στις 42 ώρες η επώαση του ιού σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη

Κορωνοϊός: Στις 42 ώρες η επώαση του ιού σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη
Μέχρι σήμερα η μέση περίοδος επώασης του κορωνοϊού εκτιμάται σε πέντε έως έξι ημέρες AP Photo/Frank Augstein

Η έκθεση σε μια μικρή ποσότητα κορωνοϊού οδήγησε σε μόλυνση 42 ώρες αργότερα, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την πρώτη βρετανική μελέτη που ερευνά την ανταπόκριση ατόμων που δεν έχουν νοσήσει ούτε έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19.

Μια μελέτη σε 36 υγιείς ανθρώπους που προσφέρθηκαν εθελοντικά να μολυνθούν από τον ιό, διαπίστωσε ότι οι 18 διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό -γεγονός που επιβεβαιώθηκε με δύο θετικά PCR τεστ- με τον χρόνο μεταξύ της έκθεσης και της ανίχνευσης του ιού να είναι σημαντικά μικρότερος από υπάρχουσες εκτιμήσεις που ορίζουν τη μέση περίοδο επώασης σε πέντε έως έξι ημέρες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μικρότερη δόση του ιού που χορηγήθηκε στη μύτη ήταν αρκετή για να μολύνει τους μισούς συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών, επομένως δεν εξετάστηκαν υψηλότερες δόσεις.

Μόλις διαγνώστηκε η μόλυνση, υπήρξε μια απότομη αύξηση πρώτα στην ποσότητα του ιού που βρέθηκε στο λαιμό, ακολουθούμενη από τη μύτη, όπου τα επίπεδα του ιού ήταν τα υψηλότερα.

Τα επίπεδα του ιού κορυφώθηκαν σε περίπου πέντε ημέρες, αλλά το υψηλό ιικό φορτίο εξακολουθούσε να καταγράφεται έως και 12 ημέρες αργότερα για ορισμένους. Δεν εκδήλωσαν σοβαρά συμπτώματα, αλλά ήπια συμπτώματα όπως πονόλαιμος και πονοκέφαλος.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν μια επόμενη μελέτη χρησιμοποιώντας ένα στέλεχος της παραλλαγής Δέλτα, πιθανότατα σε εμβολιασμένους εθελοντές. Όπως δήλωσαν σε δημοσιογράφους, σκοπεύουν να ξεκινήσουν τη μελέτη την άνοιξη και αναμένουν ότι θα συνεισφέρει στα δεδομένα για τα νέα εμβόλια και αντιικά για τον COVID-19.

Η μελέτη, που βρίσκεται υπό αξιολόγηση, έγινε σε συνεργασία μεταξύ του Imperial College του Λονδίνου, του Royal Free London NHS Foundation Trust, του hVIVO, της βρετανικής Ομάδας Εργασίας Εμβολίων και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ