ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: «Σύντομα» στη Μόσχα ο Όλαφ Σολτς - Πιθανή και επίσκεψη Μακρόν

Ουκρανική κρίση: «Σύντομα» στη Μόσχα ο Όλαφ Σολτς - Πιθανή και επίσκεψη Μακρόν
Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην γερμανική καγκελαρία στις 25 Ιανουαρίου 2022 Tobias Schwarz/Pool Photo via AP, File

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε, ότι θα συναντηθεί «σύντομα» με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Σύντομα θα μιλήσω [με τον Πούτιν] στη Μόσχα για τα αναγκαία θέματα. Χρειάζεται μια συντονισμένη πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στη δημόσια τηλεόραση ZDF.

«Είναι προγραμματισμένη και θα συμβεί σύντομα» επισήμανε αναφερόμενος στην επίσκεψη, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στις 7 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες σχετικά με την ουκρανική κρίση.

Διαβάστε επίσης

«Πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης Σολτς για αδράνεια ενώπιον της ουκρανικής κρίσης

Δεν αποκλείει επίσκεψη στη Μόσχα o Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, γνωστοποίησε επίσης ότι επίκειται αργότερα εντός της ημέρας τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τζο Μπάιντεν για την κρίση στην Ουκρανία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Μόσχα σε μία προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

«Δεν αποκλείω τίποτα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος, εξηγώντας ωστόσο ότι το ταξίδι στη Ρωσία και, ενδεχομένως, και στο Κίεβο, θα εξαρτηθεί «από την πρόοδο στις συζητήσεις μας τις επόμενες ώρες».

«Η προτεραιότητά μας είναι να αποφύγουμε την κλιμάκωση της κρίσης» στην Ουκρανία, τόνισε ο Μακρόν, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη, κατά την άφιξή του στο Τουρκουάν της βόρειας Γαλλίας για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

«Ανησυχώ πολύ από την κατάσταση επί του πεδίου. Προτεραιότητα για εμένα, σε ό,τι αφορά στο ουκρανικό ζήτημα και τον διάλογο με τη Ρωσία, είναι η αποκλιμάκωση και η έξοδος από την κρίση με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ» προσέθεσε.

«Δεν αποκλείω τίποτα -επανέλαβε- επειδή πιστεύω ότι ο ρόλος της Γαλλίας, ιδίως ως προεδρεύουσας [στο Συμβούλιο της ΕΕ] αυτό το εξάμηνο, είναι να προσπαθήσει να οικοδομήσει αυτήν την κοινή λύση».

«Δεν θα υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα για την Ευρώπη μας εάν οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αμύνονται» και «να οικοδομούν μια κοινή λύση με όλους τους γείτονές τους, συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων», συνέχισε ο Μακρόν, ο οποίος έχει μιλήσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ