ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Καταστροφικό βήμα» η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Ρωσία: «Καταστροφικό βήμα» η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη
Φωτογραφίες από τις στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Λευκορωσίας έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας Russian Defense Ministry Press Service via AP

Για «καταστροφικά βήματα» που στενεύουν το περιθώριο για πολιτικές αποφάσεις κάνει λόγο η Ρωσία, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό, μετά την ανακοίνωση της διακυβέρνησης Μπάιντεν για την ανάπτυξη επιπλέον 3.000 Αμερικανών στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εντός των επόμενων ημερών.

«Τα καταστροφικά βήματα, που δεν δικαιολογούνται από κανέναν, αυξάνουν τη στρατιωτική ένταση, στενεύουν το πεδίο για πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό προς το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με τον Γκρουσκό, αυτό το βήμα «είναι μόνο προς τέρψη των Αρχών του Κιέβου», που προτρέπονται να συμπεράνουν ότι «είναι δυνατόν και περαιτέρω ατιμώρητα να συνεχίσουμε να σαμποτάρουμε τις συμφωνίες του Μινσκ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο, Μπάιντεν είχε νωρίτερα δώσει το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη 3.000 Αμερικανών στρατιωτικών στην Ανατολική Ευρώπη.

Χίλιοι στρατιώτες των ΗΠΑ, που σταθμεύουν αυτήν τη στιγμή στη Γερμανία, θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες στη Ρουμανία και θα ενωθούν με άλλους 900 Αμερικανούς στρατιώτες, που βρίσκονται εκεί, ενώ περίπου 2.000 στρατιώτες θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ στην Πολωνία και στη Γερμανία.

Οι δυνάμεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 8.500 στρατιώτες που το αμερικανικό Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή τον περασμένο μήνα σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική κλιμάκωση στην κρίση της Ουκρανίας, έγινε γνωστό από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον κ. Πούτιν και, ειλικρινά, στον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει σημασία για τους συμμάχους μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τετάρτη.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ που ετέθησαν σε ετοιμότητα την περασμένη εβδομάδα αποτελούνται από μάχιμες μονάδες σε επίπεδο ταξιαρχίας, προσωπικό υλικοτεχνικής υποστήριξης, ιατρικό προσωπικό, δυνάμεις αεροπορικής υποστήριξης καθώς και το απαραίτητο προσωπικό για συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών.

Χαιρετίζει την ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών ο Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις σε Γερμανία, Πολωνία και Ρουμανία, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με τη Μόσχα για τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Είναι ένα ισχυρό σήμα της δέσμευσης των ΗΠΑ και έρχεται επιπρόσθετα άλλων πρόσφατων συνεισφορών τους στην κοινή μας ασφάλεια -περιλαμβανομένων 8.500 στρατιωτών σε υψηλή ετοιμότητα για τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων έχει αμυντικό και αναλογικό χαρακτήρα και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους».

Η Ρωσία αρνείται ότι προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, έχοντας όμως περικυκλώσει την Ουκρανία με στρατεύματα κατά μήκος του κοινού συνόρου των δύο χωρών και στη Λευκορωσία, ενώ από θαλάσσης ο ρωσικός στόλος πλέει στη Μαύρη Θάλασσα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας.

Η Ρωσία, η οποία κατέλαβε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014 και υποστηρίζει τους φιλορώσους αντάρτες που πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία, ζητά εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχθεί στους κόλπους του την Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ