ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Επικοινωνία Μπάιντεν - Μακρόν για τον διπλωματικό συντονισμό σε περίπτωση εισβολής

Ουκρανική κρίση: Επικοινωνία Μπάιντεν - Μακρόν για τον διπλωματικό συντονισμό σε περίπτωση εισβολής
Συμφώνησαν σε διαβούλευση με τους συμμάχους στο NATO και τους εταίρους στην ΕΕ AP Photo/Evan Vucci

Επικοινωνία για την ουκρανική κρίση είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τον συντονισμό των διπλωματικών πρωτοβουλιών τους και των σχεδιαζόμενων κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση που προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ακόμη, «συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή» και ότι θα υπάρξει «διαβούλευση με τους συμμάχους στο NATO και τους εταίρους στην ΕΕ» όσον αφορά τη «συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία για τη συνομιλία αυτή.

Πιθανή επίσκεψη Μακρόν στη Ρωσία

Σημειώνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσκεψής του στη ρωσική πρωτεύουσα, σε μία προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης.

«Δεν αποκλείω τίποτα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος, εξηγώντας ωστόσο ότι το ταξίδι στη Ρωσία και, ενδεχομένως, και στο Κίεβο, θα εξαρτηθεί «από την πρόοδο στις συζητήσεις μας τις επόμενες ώρες».

«Η προτεραιότητά μας είναι να αποφύγουμε την κλιμάκωση της κρίσης» στην Ουκρανία, τόνισε ο Μακρόν, μιλώντας την Τετάρτη, κατά την άφιξή του στο Τουρκουάν της βόρειας Γαλλίας για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

«Ανησυχώ πολύ από την κατάσταση επί του πεδίου. Προτεραιότητα για εμένα, σε ό,τι αφορά στο ουκρανικό ζήτημα και τον διάλογο με τη Ρωσία, είναι η αποκλιμάκωση και η έξοδος από την κρίση με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ» προσέθεσε.

«Δεν αποκλείω τίποτα -επανέλαβε- επειδή πιστεύω ότι ο ρόλος της Γαλλίας, ιδίως ως προεδρεύουσας [στο Συμβούλιο της ΕΕ] αυτό το εξάμηνο, είναι να προσπαθήσει να οικοδομήσει αυτήν την κοινή λύση».

«Δεν θα υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα για την Ευρώπη μας εάν οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αμύνονται» και «να οικοδομούν μια κοινή λύση με όλους τους γείτονές τους, συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων», συνέχισε ο Μακρόν, ο οποίος έχει μιλήσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ