ΚΟΣΜΟΣ

Μαχητικό αεροσκάφος άνοιξε πυρ κατά πύργου ελέγχου

Μαχητικό αεροσκάφος άνοιξε πυρ κατά πύργου ελέγχου
Μαχητικά αεροσκάφη (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Ints Kalnins/File Photo

Πυρ κατά του πύργου ελέγχου άνοιξε ο πιλότος ενός νορβηγικού μαχητικού αεροσκάφους, κατά τη διάρκεια άσκησης. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 12 Απριλίου, στη νήσο Τάρβα, όμως έγινε γνωστό μόλις την περασμένη Δευτέρα από την πολεμική αεροπορία της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο F-16 συμμετείχαν σε άσκηση της πολεμικής αεροπορίας της Νορβηγίας, το σενάριο της οποίας περιελάμβανε και εικονική ανταλλαγή πυρών πάνω από το ακατοίκητο νησί Τάρβα, που βρίσκεται στα ανοικτά των δυτικών ακτών της χώρας.

Όμως ένας εκ των πιλότων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, ενεργοποίησε κατά λάθος τα πυροβόλα όπλα M61 Vulcan, που έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν περισσότερες από 100 σφαίρες το δευτερόλεπτο, «γαζώνοντας» τον πύργο ελέγχου των επιχειρήσεων.

Εκείνη τη στιγμή μέσα στον πύργο ελέγχου βρίσκονταν τρεις αξιωματικοί, κανείς εκ των οποίων δεν τραυματίστηκε, ωστόσο για το περιστατικό έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματικός κι εκπρόσωπος Τύπου της πολεμικής αεροπορίας της Νορβηγίας Brynjar Stordal.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που μαχητικά αεροσκάφη ανοίγουν πυρ κατά πύργων ελέγχου. Το 2009 ένα F-16 είχε πυροβολήσει τον ίδιο πύργο ελέγχου στη Νορβηγία, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, ενώ παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και το 2014, όταν ένα ολλανδικό μαχητικό αεροσκάφος άνοιξε πυρ κατά του πύργου ελέγχου στο νησί Βλίλαντ, βόρεια του Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, προκαλώντας υλικές ζημιές στο κτίριο, ενώ οι δύο ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που βρίσκονταν σε αυτό εκείνη τη στιγμή δεν έπαθαν τίποτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ