ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 16 αγνοούμενοι από ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

Ισπανία: Τουλάχιστον ένας νεκρός και 16 αγνοούμενοι από ναυάγιο σκάφους με μετανάστες
Με βάση στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, πέρυσι έφτασαν σε ισπανικό έδαφος 40.100 μετανάστες (AP Photo/Pau de la Calle)

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ τουλάχιστον 16 άνθρωποι αγνοούνται, μετά το ναυάγιο ενός σκάφους που μετέφερε μετανάστες σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα Κανάρια Νησιά, ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, οι τοπικές αρχές.

Χθες, Τετάρτη, τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν το σκάφος και μετέφεραν στην ξηρά 40 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένας που χρειάστηκε να μεταφερθεί με ελικόπτερο. Περισυνέλεξαν επίσης ένα πτώμα. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των υπολοίπων.

«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των 40 μεταναστών που διασώθηκαν, 16 άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα (την Τετάρτη) κοντά στη Φουερτεβεντούρα», όπως ανέφερε μια εκπρόσωπος της περιφέρειας των Καναρίων Νήσων.

Η Φουερτεβεντούρα είναι το κοντινότερο νησί στις αφρικανικές ακτές, δηλαδή στο Μαρόκο, απ'όπου αποπλέουν οι λέμβοι με τους μετανάστες, με στόχο να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πέρυσι, 4.404 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν την απόσταση και να φτάσουν στην Ισπανία. Ο αριθμός αυτός ήταν διπλάσιος συγκριτικά με το 2020, και ο μεγαλύτερος από το 2015, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Caminando Fronteras.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι τουλάχιστον 1.176 άνθρωποι χάθηκαν το 2021 προσπαθώντας να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά και άλλοι 384 στην πορεία τους προς την ηπειρωτική Ισπανία και τις Βαλεαρίδες.

Με βάση στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, πέρυσι έφτασαν σε ισπανικό έδαφος 40.100 μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ