ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ανατινάχθηκε σε «ύστατη πράξη δειλίας»

Μπάιντεν: Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ανατινάχθηκε σε «ύστατη πράξη δειλίας»
Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις στην αίθουσα «εκτάκτων καταστάσεων» του Λευκού Οίκου κατά την εκτέλεση της επιχείρησης στην Ιντλίμπ AP Photo/Ghaith Alsayed

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τονίζει ότι έλαβε κάθε δυνατό προληπτικό μέτρο για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στην επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία, κατά την οποία οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους.

Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Αμπου Ιμπραχίμ αλ-Χασέμι αλ- Κουράισι επέλεξε να ανατιναχθεί προβαίνοντας σε μια «ύστατη πράξη δειλίας», και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της για να διατηρήσει την πίεση επί του ISIS.

«Σε μια απεγνωσμένη ύστατη κίνηση δειλίας και αδιαφορώντας για τη ζωή της δικής του οικογένειας ή άλλων ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο, επέλεξε να ανατιναχθεί, πυροδοτώντας όχι μόνο τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος αλλά ανατινάζοντας αυτόν τον τρίτο όροφο [...] αντί να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διέπραξε, παίρνοντας μαζί του αρκετά μέλη της οικογένειάς του, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εξάλειψαν μια μείζονα τρομοκρατική απειλή» και ο «αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ανατινάχθηκε προβαίνοντας «σε μια ύστατη κίνηση δειλίας», επεσήμανε κατά τη σύντομη ομιλία του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προτίμησε να γίνει επιχείρηση από κομάντος προκειμένου να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε για την επιχείρηση στη Συρία πριν από έναν μήνα και έδωσε το τελικό πράσινο φως για την αποστολή το πρωί της Τρίτης, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

Μπάιντεν: Νεκρός ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους κατά την επιδρομή στη Συρία

Η σύζυγος και τα παιδιά του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους είναι μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν όταν ο αλ-Κουράισι πυροδότησε τη βόμβα του, δήλωσαν αξιωματούχοι προσθέτοντας ότι το αμερικανικό ελικόπτερο υπέστη μηχανική βλάβη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Συρία και καταστράφηκε στο έδαφος.

Η έκρηξη που προκλήθηκε από τη βόμβα του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους ήταν τόσο μεγάλη που «τινάχθηκαν σώματα έξω από το σπίτι και στις γύρω περιοχές», δήλωσε αξιωματούχος.

Ένας υπολοχαγός του ISIS και η γυναίκα του που είχαν οχυρωθεί στο δεύτερο όροφο του κτιρίου σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο ηγέτης του ΙΚ πυροδότησε τη βόμβα που σκότωσε τον ίδιο και έναν αριθμό αμάχων, ανάμεσα στους οποίους ήταν μέλη της οικογένειάς του, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι αμερικανικές δυνάμεις απομάκρυναν με επιτυχία αμάχους από τον πρώτο όροφο του κτιρίου προτού ο ηγέτης του ISIS πυροδοτήσει τη βόμβα.

Οι Αμερικανοί στο Ιντλίμπ

Αυτόπτες μάρτυρες και διασώστες είπαν στο CNNi ότι βομβαρδισμοί και εκρήξεις προηγήθηκαν της ρίψης αμερικανικών δυνάμεων, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και στόχευσαν ένα σπίτι στη συνοριακή περιοχή Ατμέ, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή της βορειοδυτικής Συρίας αποτελεί θύλακα τζιχαντιστών ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Αποτελεί επίσης πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, η οποία στηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού και παρέχει κατά καιρούς έμμεση υποστήριξη στις επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών και των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται ως παρατηρητές στην περιοχή.

Οι επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή την περιοχή της Συρίας είναι σπάνιες.

Τον Σεπτέμβριο, ο αμερικανικός στρατός στόχευσε έναν ανώτερο ηγέτη της Αλ Κάιντα κοντά στο Ιντλίμπ, ενώ ένα μήνα αργότερα, ο στρατός πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ματάρ, ανώτερου ηγέτη της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με την CENTCOM.

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, ο αμερικανικός στρατός έβαλε στο στόχαστρο του τον Μουσάμπ Κινάν, ανώτερο ηγέτη της οργάνωσης Χουράς αλ Ντιν, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, κοντά στο Ιντλίμπ.

Μαρτυρία κατοίκου

Αυτόπτης μάρτυρας από το Ατμέ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για λόγους ασφαλείας, είπε ότι πυροβολισμοί προήλθαν από τουλάχιστον τρία ελικόπτερα που πετούσαν από πάνω και ακολούθησε έκρηξη λίγα λεπτά αργότερα. Η περιοχή έχει έντονη παρουσία των δυνάμεων της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), που στο παρελθόν συνδέονταν με την Αλ Κάιντα.

«Άκουσα από απόσταση ένα άτομο που μιλά αραβικά με ιρακινή προφορά, να ζητά από τις οικογένειες να εκκενώσουν την περιοχή και θα είναι ασφαλείς» είπε ο μάρτυρας. «Είδα από απόσταση ότι υπήρχαν πολυβόλα που πυροβολούσαν από το έδαφος προς τα ελικόπτερα» προσέθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι δύο από τα τρία ελικόπτερα που είδε προσγειώθηκαν μία ώρα μετά την έναρξη των συγκρούσεων. «Γύρω στις 3:20 π.μ., τα ελικόπτερα έφυγαν και είδα ένα φως στο βάθος που έμοιαζε με φωτιά», ανέφερε.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα στοχεύσει την Αλ Κάιντα και τις θυγατρικές της στη βορειοδυτική Συρία, με το Πεντάγωνο να παραδέχεται ότι τουλάχιστον ένα χτύπημα τους τελευταίους μήνες μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ