ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ: Οι υπουργοί Εξωτερικών προετοίμασαν το έδαφος

Συνάντηση Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ: Οι υπουργοί Εξωτερικών προετοίμασαν το έδαφος
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στο Πεκίνο με τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν AP/Ramil Sitdikov

Η Κίνα και η Ρωσία συντόνισαν τις θέσεις τους σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στο Πεκίνο.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στο Αφγανιστάν και στην Κορεατική Χερσόνησο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πεκίνο εξέφρασε κατανόηση και στήριξη στις αξιώσεις της Μόσχας για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από το ΝΑΤΟ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στο Πεκίνο με τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ αύριο, Παρασκευή, πριν παραστεί στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Επισημαίνοντας ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινγπίνγκ και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος της συνάντησης με τον Λαβρόφ ήταν να προετοιμάσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το τετ-α-τετ των δύο ηγετών.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να εμβαθύνει τη διαχρονική φιλία και τον ολοκληρωμένο στρατηγικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, να υποστηρίξει το διεθνές δίκαιο και να φέρει περισσότερα οφέλη για τους δύο λαούς και τον κόσμο γενικότερα», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως οι δύο πλευρές φιλοδοξούν να οικοδομήσουν κλίμα συναίνεσης για την καταπολέμηση της πανδημίας, να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση, καθώς και να διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές, ώστε να προωθήσουν ακόμη περισσότερο την μακροχρόνια ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία εκτιμά τις προσπάθειες της Κίνας για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Πεκίνο επιζητώντας μεγαλύτερη συνέργεια μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (Belt and Road Initiative) ενός φιλόδοξου σχεδίου της Κίνας για τη σύνδεση Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής μέσω νέων έργων υποδομής.

Συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας

Αξίζει να σημειωθεί πως ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε εχθές, Τετάρτη, η Ρωσία και η Κίνα ετοιμάζουν πολλές συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου και της οικονομικής συνεργασίας, τις οποίες θα υπογράψουν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα.

Πούτιν και Σι θα γευματίσουν μαζί την Παρασκευή και ενδέχεται να υπογράψουν περισσότερες από 15 συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιούρι Ουσακόφ.

«Στον τομέα του φυσικού αερίου ετοιμάζονται πολλές συμφωνίες, ποιες από αυτές θα υπογραφούν, προς τον παρόν δεν μπορώ να πω ακόμη. Όμως το ότι η επίσκεψη θα σημάνει ένα περαιτέρω βήμα στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, είναι προφανές» δήλωσε ο ίδιος.

Ο σύμβουλος του Κρεμλίνου επισήμανε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ρωσία να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα μέσω της Μογγολίας, ένα σχέδιο που συζητείται εδώ και πολύ καιρό και για την ολοκλήρωση του οποίου θα χρειαστούν πολλά χρόνια.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω του υφιστάμενου αγωγού «Δύναμη της Σιβηρίας», μήκους 4.000 χιλιομέτρων, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Ρωσία στην Κίνα, ξεκίνησαν το 2019. Ωστόσο χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους όρους προμήθειας.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν για το αν ένας δεύτερος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, η οποία πρόσφατα κατέστη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο που μεταφέρεται από τη θάλασσα ξεπερνώντας την Ιαπωνία, θα καταστεί δυνατόν να υλοποιηθεί.

Η επίσκεψη Πούτιν στην Κίνα πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αμφισβητείται από ορισμένους δυτικούς πολιτικούς και κατά την διάρκεια της οποίας η Μόσχα επιθυμεί ενδεχομένως να δείξει ότι έχει άλλες επιλογές, ακόμη και αν αυτές δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν εν μία νυκτί.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η κινεζική αγορά φυσικού αερίου είναι η πιο πολλά υποσχόμενη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς.

Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν τεθεί εν αμφιβόλω, καθώς χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας μέσω της οποίας γινόταν παραδοσιακά η διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι δυτικές χώρες έχουν απειλήσει τη Ρωσία με την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει την προσπάθεια της Ρωσίας να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα και το Πεκίνο καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για τη δημιουργία κοινών οικονομικών υποδομών που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας έναντι πιθανών κυρώσεις τρίτων χωρών.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ και ο Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, θα μετέχουν στη ρωσική αντιπροσωπεία στο Πεκίνο, προσέθεσε ο Ουσακόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ