ΚΟΣΜΟΣ

Deutsche Welle κατά Ρωσίας για την απαγόρευση: «Μόνο στις απολυταρχίες»

Deutsche Welle κατά Ρωσίας για την απαγόρευση: «Μόνο στις απολυταρχίες»
Η Ένωση Δημοσιογράφων της Γερμανίας (DJV) καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση και ζητά ταυτόχρονα από τη γερμανική κυβέρνηση να παρέμβει κατά της λογοκρισίας και των μέτρων εκφοβισμού AP Photo/Elena Ignatyeva

Για υπερβολική και παράλογη αντίδραση εκ μέρους της Ρωσίας κάνει λόγο η Deutsche Welle κατόπιν της απαγόρευσης που επιβλήθηκε στον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα να εκπέμπει και να λειτουργεί στη Ρωσία, με το δίκτυο να σημειώνει πως βιώνει αυτό «που τα μέσα ενημέρωσης βιώνουν μόνο σε απολυταρχίες».

Ο γενικός διευθυντής της Deutsche Welle, Πέτερ Λίμπουργκ, χαρακτηρίζει τα μέτρα ως μία απολύτως υπερβολική αντίδραση, εκφράζοντας επισήμως την διαμαρτυρία του «για αυτή την παράλογη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης» και προσθέτοντας ότι θα προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες.

«Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της γνώμης» δήλωσε ο Λίμπουργκ, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν χρειαστεί να εγκαταλείψουμε τη Ρωσία, θα εντείνουμε το ρεπορτάζ μας για τη χώρα». Και προσέθεσε: «Δεν θα αγνοήσουμε απλώς τι συμβαίνει στη Ρωσία, θα κάνουμε ρεπορτάζ. Και θα κάνουμε όλο και περισσότερα».

Παράλληλα, δήλωσε πως η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης θα αποτελέσει πλήγμα για τους δημοσιογράφους της DW στη Μόσχα, οι οποίοι είναι παθιασμένοι με τη χώρα και τη ρωσική κουλτούρα. «Είναι δύσκολο να δεχτούν ότι πρέπει να σταματήσουν από τη μια μέρα στην άλλη» είπε.

«Περιμέναμε κάποια μέτρα από τη ρωσική πλευρά, αλλά νομίζω ότι πρόκειται για μια απολύτως υπερβολική αντίδραση από τη ρωσική κυβέρνηση» επισήμανε, συμπληρώνοντας: «Θα προβούμε σε νομικές ενέργειες και θα προσπαθήσουμε να δούμε αν αυτά τα μέτρα είναι νόμιμα, ακόμη και με βάση τα ρωσικά δεδομένα».

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Γερμανίας (DJV) κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για την απαγόρευση των εκπομπών της DW στην Ρωσία και να μην αφαιρέσει τις διαπιστεύσεις των δημοσιογράφων της.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τόσο σκληρά μέτρα λογοκρισίας» δήλωσε ο πρόεδρος της DJV Φρανκ Γιουμπεράλ. Η Ένωση των Γερμανών δημοσιογράφων αναμένει από την γερμανική κυβέρνηση να εκφράσει διαμαρτυρία για αυτά τα μέτρα εκφοβισμού. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την Deutsche Welle και τους συνεργάτες της. Αυτό πρέπει επειγόντως να το αποσαφηνίσει στην Μόσχα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της DJV.

Αντίποινα προς τη Γερμανία για το RT

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι απαγορεύθηκε στην Deutsche Welle να εκπέμπει δορυφορικά και να προβαίνει σε άλλου είδους μεταδόσεις στη Ρωσία. Παράλληλα ακυρώνονται οι διαπιστεύσεις όλων των συνεργατών του γραφείου της DW στην Μόσχα, κλείνει το γραφείο ανταποκριτή και θα εξεταστεί εάν συμπεριληφθεί η γερμανική ραδιοτηλεοπτική εταιρεία στο μητρώο των «ΜΜΕ-ξένοι πράκτορες».

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Μόσχα ως πρώτο μέτρο με το οποίο απαντά στην απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις μεταδόσεις του γερμανόφωνου ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού RT(Russia Today) DE, κλείνει το γραφείο ανταποκριτή στην Μόσχα της ραδιοτηλεοπτικής εταιρείας Deutche Welle και ακυρώνει τις διαπιστεύσεις όλων των συνεργατών του γραφείου της Deutche Welle στην Ρωσία.

Παράλληλα η Ρωσία αναθέτει στα αρμόδια όργανα να εξετάσουν το ζήτημα της αναγνώρισης της Deutche Welle ως «ΜΜΕ- ξένος πράκτορας».

Επίσης η Μόσχα αρχίζει να καταρτίζει κατάλογο με τα ονόματα εκπροσώπων των κρατικών οργανισμών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που αποφάσισαν την απαγόρευση των μεταδόσεων του σταθμού Russia Today DE στην Γερμανία, στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στην Ρωσία.

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ελήφθη ως απάντηση στην απόφαση που έλαβε η Γερμανία να απαγορεύσει την δορυφορική και on-line μετάδοση του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού RT DE στην Γερμανία, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters, Tass και AFP.

Η Επιτροπή Αδειοδότησης και Εποπτείας (ΖΑΚ) που είναι η ρυθμιστική αρχή για τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα στην Γερμανία, πήρε τη σχετική απόφαση στις 2 Φεβρουαρίου, την οποία αιτιολόγησε υποστηρίζοντας ότι το RT DE δεν έχει την απαιτούμενη άδεια να μεταδίδει στην Γερμανία, σύμφωνα με τον ισχύοντα «κρατικό νόμο περί εκσυγχρονισμού της κατάστασης για τα ΜΜΕ στην Γερμανία».

Η Υπηρεσία μέσων ενημέρωσης των ομόσπονδων κρατών του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου, (ΜΑΒΒ) και η Επιτροπή Αδειοδότησης και Εποπτείας (ZAK) είχαν δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι το RT DE δεν μπορεί να μεταδίδει στη Γερμανία χρησιμοποιώντας σερβική άδεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ