ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικάνικες εκλογές: Συμμαχία Κρουζ και Κάσιτς κατά Τραμπ

Αμερικάνικες εκλογές: Συμμαχία Κρουζ και Κάσιτς κατά Τραμπ
Ο Τεντ Κρουζ χαιρετά τους υποστηρικτές του, στην Ιντιάνα REUTERS/Aaron P. Bernstein

Τεντ Κρουζ και Τζον Κάσιτς, ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία συμμαχία, με σκοπό να ανακόψουν την πορεία του Ντόναλντ Τραμπ προς την υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.

Με διαφορά λίγων λεπτών, οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, εξέδωσαν ανακοινώσεις κάνοντας γνωστό πως θα συντονίσουν τις κινήσεις τους στις επερχόμενες «μάχες» στις αμερικανικές πολιτείες, με τον Τεντ Κρουζ να επικεντρώνεται στο να κερδίσει την Ιντιάνα και τον Κάσιτς να στοχεύει σε Όρεγκον και Νέο Μεξικό.

Ουσιαστικά οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν πως ο κάθε ένας θα κάνει στην «άκρη» σε όποια πολιτεία ο δεύτερος υποψήφιος έχει ελπίδες. Δεν αποκλείεται η «συμμαχία» να ισχύσει και για τις μάχες σε άλλες Πολιτείες, όμως οι επικεφαλής των εκστρατειών των δύο υποψηφίων κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Οι δύο «σύμμαχοι» επιδιώκουν να «μπλοκάρουν» τον Τραμπ από το να εξασφαλίσει τους 1.237 εκλέκτορες, που είναι απαραίτητοι για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα στο τελικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το καλοκαίρι.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Τραμπ, μόλις έγινε γνωστή η «συμμαχία» Κρουζ και Κάσιτς. «Ουάου, μόλις ανακοινώθηκε ότι ο ψεύτης Τεντ και ο Κάσιτς θα συνεργαστούν με στόχο να με σταματήσουν από το να πάρω το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. ΑΠΟΓΝΩΣΗ!» έγραψε ο δισεκατομμυριούχος στο twitter.

Λίγο αργότερα, με δεύτερο tweet ο Τραμπ επιτέθηκε ξανά στους αντιπάλους του λέγοντας: «Ο ψεύτης Τεντ και ο Κάσιτς έχουν και μαθηματικά «πεθάνει» και βρίσκονται σε απόλυτη απόγνωση. Οι χορηγοί τους δεν είναι ευχαριστημένοι μαζί τους. Λυπηρό:».

Κρουζ και Κάσιτς επιδιώκουν να γίνει ανοικτό συνέδριο το καλοκαίρι στο Κλίβελαντ, όπου οι Ρεπουμπλικανοί θα αναδείξουν έναν υποψήφιο ικανό να νικήσει τον Νοέμβριο στις προεδρικές εκλογές. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει στο συνέδριο των ρεπουμπλικανών οι εκλέκτορες να μην υποστηρίξουν με πλειοψηφία έναν υποψήφιο, ώστε η διαδικασία να οδηγήσει σε δεύτερη ψηφοφορία, όπου όλα θα είναι ανοιχτά.

Προς το παρόν ο Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, δεύτερος παραμένει ο Κρουζ, ενώ ο Κάσιτς έχει κερδίσει μέχρι τώρα μόνο το Οχάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ