ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Ιρλανδία: Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης

Βόρεια Ιρλανδία: Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης
Η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την παραίτηση του Πολ Γκίβαν AP/Paul Givan

Σε παραίτηση υποχρεώθηκε ο πρώτος υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Πολ Γκίβαν, την Πέμπτη, μία ημέρα αφότου ο υπουργός Γεωργίας, Έντουιν Πουτς, επιχείρησε να σταματήσει ορισμένους τελωνειακούς ελέγχους σε προϊόντα.

Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες κατήγγειλαν την παραβίαση των όρων του Πρωτοκόλλου που αποτέλεσε τη βάση για τη συμφωνία του Brexit.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το τέλος αυτού που ήταν το προνόμιο της ζωής μου», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Πολ Γκίβαν, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του επικεφαλής της αποκεντρωμένης κυβέρνησης για περίπου οκτώ μήνες.

Η βρετανική κυβέρνηση, δια στόματος του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μπράντον Λιούις, εξέφρασε την απογοήτευσή της για την παραίτηση του Πολ Γκίβαν.

«Η απόφαση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) να απομακρύνει τον πρώτο υπουργό από την εκτελεστική εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία είναι εξαιρετικά απογοητευτική», δήλωσε ο Λιούις, προτρέποντας το DUP να επαναφέρει τον Γκίβαν στα καθήκοντά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ