ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Διαδοχικές συναντήσεις Μακρόν με Πούτιν - Ζελένσκι, η ΕΕ έχει έτοιμες κυρώσεις

Ουκρανική κρίση: Διαδοχικές συναντήσεις Μακρόν με Πούτιν - Ζελένσκι, η ΕΕ έχει έτοιμες κυρώσεις
Σε ρόλο διαμεσολαβητή ο Μακρόν Ludovic Marin/Pool via AP

Ενεργό ρόλο αναλαμβάνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την κρίση που υπάρχει ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν ήδη έτοιμο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας σε περίπτωση εισβολής

Ο Μακρόν όπως ανακοινώθηκε θα συναντηθεί τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους δύο ηγέτες, αλλά και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Μακρόν και Μπάιντεν εξέτασαν τον συντονισμό των διπλωματικών πρωτοβουλιών τους και των σχεδιαζόμενων κυρώσεων στη Ρωσία. Ακόμη, «συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή» και ότι θα υπάρξει «διαβούλευση με τους συμμάχους στο NATO και τους εταίρους στην ΕΕ» όσον αφορά τη «συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Έτοιμες κυρώσεις από την ΕΕ - Στο στόχαστρο ο Nord Stream 2

Την ίδια ώρα, η ΕΕ έχει προετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για την περίπτωση που η Μόσχα συνεχίσει την επιθετικότητά της απέναντι στην Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και τη γαλλική Les Echos.

«Έχουμε προετοιμάσει ένα εύρωστο και ολοκληρωμένο πακέτο οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν, ενώ πρόσθεσε ότι στις κυρώσεις περιλαμβάνεται «ο περιορισμός στην πρόσβαση σε ξένο κεφάλαιο» και «έλεγχοι στις εξαγωγές, κυρίως σε τεχνικά προϊόντα».

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, επίσης περιλαμβάνεται στις κυρώσεις. Το αν ο αγωγός αυτός θα τεθεί σε λειτουργία εξαρτάται «από τη συμπεριφορά της Ρωσίας», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ