ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Ο κόσμος είναι σε κρίσιμη καμπή και χρειάζεται μια ενωμένη Ευρώπη

Ομπάμα: Ο κόσμος είναι σε κρίσιμη καμπή και χρειάζεται μια ενωμένη Ευρώπη
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε σήμερα την Ευρώπη ότι «είναι μια ευλογία που όμως δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη» κατά την διάρκεια ομιλίας του στους G5 στο Ανόβερο.

Με μια παθιασμένη έκκληση για ευρωπαϊκή ενότητα εν μέσω του αυξανόμενου σκεπτικισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει πόσα έχει ήδη κατακτήσει.

«Αν η Ευρώπη αρχίσει να αμφισβητεί την πρόοδο που έχει κάνει, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε πρόοδο από τον υπόλοιπο κόσμο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλος ο κόσμος χρειάζονται μια δυνατή, μια ευημερούσα, δημοκρατική και ενωμένη Ευρώπη».

«Μια δυνατή και ενωμένη Ευρώπη αποτελεί μια αναγκαιότητα για τον κόσμο. Η Ευρώπη βοηθά στην διατήρηση των προτύπων και των κανόνων για την διαφύλαξη της ειρήνης και της ευημερίας.»

«Ό,τι συμβαίνει σε αυτή την ήπειρο έχει συνέπειες για τους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ενώπιον της Άγκελας Μέρκελ, ο Ομπάμα είπε πως οτιδήποτε λιγότερο από την απόλυτη αλληλεγγύη θα μπορούσε να αφήσει χώρο στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε επίσης για το ΝΑΤΟ και τόνισε πως κάθε μέλος θα πρέπει να συνεισφέρει με όλα του τα μέσα για την διατήρηση της ασφάλειας ενώ πρόσθεσε πως η Ευρώπη αρκετές φορές έχει εφησυχάσει για την δική της άμυνα, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν επιπρόσθετο στρατιωτικό προσωπικό στη Συρία, στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Μ. Βρετανία κάλεσε τους βρετανούς να «απορρίψουν την απαισιοδοξία και τον κυνισμό» επιχειρώντας να τους πείσει να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά την απροσδόκητη και δυναμική παρέμβασή του, η πιθανότητα να ψηφίσουν οι βρετανοί υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας στο μπλοκ των 28, σημείωσε απότομη άνοδο στο 75% στην online εταιρία στοιχημάτων Betfair.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ