ΚΟΣΜΟΣ

Ενισχύεται η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ - Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία

Ενισχύεται η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ - Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία
Συνολικά 3.000 επιπλέον Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε Πολωνία και Ρουμανία υπό τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία AP Photo/Czarek Sokolowski

Οι πρώτες αμερικανικές στρατιωτικές ενισχύσεις προς ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται ήδη στην Πολωνία απέναντι στον κίνδυνο διάχυσης της ουκρανικής κρίσης.

Αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν τα πρώτα μέλη κλιμακίου διοίκησης για τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, προσγειώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε στρατιωτική βάση στο Ρζεσζόφ στα νοτιοανατολικά της Πολωνίας.

Οι προετοιμασίες συνεχίζονται στη στρατιωτική βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία. Προετοιμασίες προσωρινής φιλοξενίας βρίσκονταν παράλληλα σε εξέλιξη στη γειτονική πόλη Τζασιόνκα, με εργαζόμενους να υψώνουν έναν φράχτη γύρω από ένα κτήριο, σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα.

«Όπως ανακοινώθηκε, τα πρώτα στοιχεία διοίκησης σχηματισμού μάχης σε επίπεδο ταξιαρχίας από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία του Στρατού των ΗΠΑ έφτασαν στην Πολωνία» σύμφωνα εκπρόσωπο του πολωνικού στρατού.

Το βράδυ της Παρασκευής είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Rzeszow-Jasionka στα νοτιοανατολικά της χώρας αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετέφερε στρατιωτικό υλικό, ενώ ο υπουργός Αμυνας της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι στη χώρα έφθασε και μια «προωθημένη ομάδα» Αμερικανών στρατιωτών.

«Στρατιώτες από το 18ο Αερομεταφερόμενο Σώμα αφίχθησαν σήμερα στο Βισμπάντεν», δήλωσε, παράλληλα, εκπρόσωπος της EUCOM σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, συμπληρώνοντας πως θα εγκατασταθούν στη Γερμανία για να υποστηρίξουν 1.700 αλεξιπτωτιστές που πρόκειται να αναπτυχθούν στην Πολωνία.

«Πρόκειται για τους πρώτους από τους 2.000 στρατιώτες που θα έρθουν στην Ευρώπη, μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για τη μετακίνηση επιπλέον δυνάμεων από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη για την υποστήριξη των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διέταξε την ανάπτυξη 3.000 επιπλέον Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία και τη Ρουμανία για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ανατολικής Ευρώπης έναντι πιθανής επέκταση της ουκρανικής κρίσης.

Περίπου 1.700 στρατιώτες, κυρίως αλεξιπτωτιστές της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας θα αναπτυχθούν στην Πολωνία από το Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας, «μέσα στις επόμενες ημέρες» σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μία μοίρα τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης M1128 Stryker και περίπου 1.000 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν τη βάση τους στη γερμανική πόλη Βίλτσεκ, θα αναπτυχθούν στη Ρουμανία, ενώ επιπλέον αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έφτασαν χθες στη Γερμανία.

Η Ρωσία αρνείται ότι έχει σχέδια εισβολής στην Ουκρανία, αλλά έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα και έχει ανακοινώσει ότι θα λάβει απροσδιόριστα στρατιωτικά μέτρα, αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι της, συμπεριλαμβανομένης και δέσμευσης του ΝΑΤΟ για μη ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Το νέο σχέδιο εφαρμόζεται πέραν της αμυντικής ετοιμότητας 8.500 στρατιωτών που ενεργοποίησε το Πεντάγωνο τον προηγούμενο μήνα για πιθανή ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό έδαφος, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητήσουν την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συμμαχίας, στην επόμενη συνεδρίασή τους, που έχει προγραμματιστεί για την 16η και τη 17η Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ