ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας

ΗΠΑ: Αποστολή νέων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας
Φωτοπγραφία Αρχείου, Ισραηλινοί Στρατιώτες REUTERS/Baz Ratner/Files

Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν 250 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων στο μέτωπο της Συρίας την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, σε ομιλία του στο Ανόβερο της Γερμανίας. Θεωρείται ότι είναι μια κίνηση ενίσχυσης της αμερικανικής παρουσίας στο μέτωπο, για να ανακόψει την επιρροή και την εξάπλωση του Ισλαμικού κράτους, όπως μεταδίδει το CNN.

«Είχε εγκριθεί ήδη η συμπληρωματική στήριξη των ιρακινών δυνάμεων, για τον πόλεμο κατά του ISIS και την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει αποστολή ενός μικρού αριθμού στρατιωτών, στο έδαφος της Συρίας. Τα αμερικανικά μέλη που είναι ήδη σε αυτά τα εδάφη, δίνουν σημαντική στήριξη στις τοπικές δυνάμεις και σε βασικούς τομείς», είπε στην ομιλία του ο Ομπάμα.

Ωστόσο, τόνισε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα συμμετέχουν στον αγώνα αλλά θα βοηθήσουν στην κατάρτιση και την ενίσχυση των στρατιωτών που βρίσκονται εκεί . «Με αλάνθαστη τακτική, οι τρομοκράτες θα πάρουν το μάθημά τους, όπως έγινε και με τις προηγούμενες αντίστοιχες εξτρεμιστικές ομάδες.Το μίσος σας δεν είναι αγώνας για τα έθνη μας, ενωμένοι θα υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος.

Στην ομιλία του συμπλήρωσε ότι αυτή η παρέμβαση ενισχύει τις διπλωματικές ενέργειες για τη λήξη του πολέμου στη Συρία. «Όσο θα παραμένουμε αμείλικτοι στο στρατιωτικό μέτωπο, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις διπλωματικές δράσεις για τη λήξη του εμφυλίου, καθώς ο λαός της Συρίας υποφέρει και αυτό απαιτεί μια αποτελεσματική πολιτική μετάβαση».

Τα στρατεύματα θα επεκτείνουν τη συνεχή προσπάθεια των ΗΠΑ να φέρει περισσότερους μαχητές της στη βόρεια Συρία, που σε μεγάλο βαθμό είναι επανδρωμένη από τους Κούρδους, σύμφωνα με όσο δήλωσε αξιωματούχος στο CNN. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αν αυξηθεί η στρατιωτική δύναμη, υπάρχουν περισσότερες ελπίδες να καταληφθούν τα εδάφη γύρω από τη Ράκκα και τη Συρία, όπου εδρεύει το ISIS.

«Όπως έχουμε ήδη σημειώσει αυτές τις μέρες, ο Πρόεδρος ενέκρινε ένα σχέδιο για να αυξηθεί η στήριξη προς τους εταίρους μας, στη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και τις τοπικές συριακές αρχές που δίνουν καθημερινά τον αγώνα του κατά του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης στο CNN. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι ο Πρόεδρος κατέληξε στην απόφαση αυτή λόγω των πρόσφατων επιθέσεων στην Ευρώπη.

http://edition.cnn.com/2016/04/24/politics/obama-special-operations-syria/index.html

Obama announces an additional 250 special operations forces to Syria

By Barbara Starr and Kevin Liptak, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ