ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιταλία αποχαιρέτησε με συγκίνηση και χειροκρότημα την μοναδική Μόνικα Βίτι

Η Ιταλία αποχαιρέτησε με συγκίνηση και χειροκρότημα την μοναδική Μόνικα Βίτι
Η Ιταλία αποχαιρέτησε η βασίλισσα του κινηματογράφου με βαθιά συγκίνηση και νοσταλγία. Ήταν μοναδική, με το χαμόγελο, την εκφραστικότητα, το έντονο βλέμμα και εκείνη την ακαταμάχητη βραχνή φωνή... ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / FABIO FRUSTACI

Πλήθος κόσμου είπε σήμερα, Σάββατο, στη Ρώμη το τελευταίο αντίο στην μοναδική ηθοποιό Μόνικα Βίτι, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή την Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών.

Στην Εκκλησία των Καλλιτεχνών της Ρώμης, ο ηθοποιός Τζανκάρκλο Τζιανίνι και πολλοί άλλοι πρωταγωνιστές του ιταλικού κινηματογράφου θέλησαν να είναι παρόντες στην κηδεία της διεθνούς φήμης συναδέλφου τους.

«Ήταν μία μεγάλη καλλιτέχνιδα, χάνουμε παρά πολλούς άξιους ανθρώπους» δήλωσε ο Τζιανίνι.

«Σήμερα νιώθουμε μία ξεκάθαρη αίσθηση ορφάνιας. Παρά την μεγάλη της καριέρα, η Μόνικα ήταν μια απλή γυναίκα και πνευματώδης. Της άρεσε να μαγειρεύει και να παίζει χαρτιά με τους φίλους της» ανέφερε ο ιερέας Βάλτερ Ινσέρο.

«Με τον σύζυγό της, Ρομπέρτο Ρούσο, έζησαν μια ιστορία αγάπης, 50 ολόκληρων ετών. Όταν τα λόγια τελείωσαν, άρχισαν να επικοινωνούν μόνον με το βλέμμα» έγραψε σήμερα ο ιταλικός τύπος.

Μόνικα Βίτι, βασίλισσα του ιταλικού κινηματογράφου

Η μούσα του Αντονιόνι, παρτενέρ του γνωστού ηθοποιού Αλμπέρτο Σόρντι, είχε πρωταγωνιστήσει σε περισσότερα από 50 έργα και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας την είχε τιμήσει με Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας της, ενώ είχε λάβει και πέντε βραβεία «Ντάβιντ Ντι Ντονατέλο» ως καλύτερη Ιταλίδα ηθοποιός.

«Είχε καταφέρει να γίνει αγαπητή, να επικρατήσει και ως κωμική ηθοποιός, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για μια γυναίκα» έλεγε ο Αλμπέρτο Σόρντι, ενώ είχε διευθύνει και η ίδια, ως σκηνοθέτης, κινηματογραφικά έργα.

Ο ιταλικός Τύπος αποχαιρέτησε την υπέροχη Μόνικα Βίτι με αφιερώματα, γράφοντας ότι κατάφερνε να είναι «συγχρόνως θελκτική, πνευματώδης, αινιγματική, λαϊκή και πανέξυπνη».

Στο θέατρο είχε ερμηνεύει Σαίξπηρ, Μολιέρο και Μπρέχτ.

Παράλληλα, διέπρεψε και στο χώρο της μεταγλώττισης. Με την ιδιαίτερη φωνή της, προκάλεσε το ενδιαφέρον σκηνοθετών και παραγωγών και μπόρεσε να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια του ιταλικού κινηματογράφου.

Η Νύχτα, η Έκλειψη, Κόκκινη Έρημος, είναι ορισμένες μόνον από τις μεγάλες της επιτυχίες.

Οι Γάλλοι, της έδειχναν την ίδια αγάπη και εκτίμηση με τους συμπατριώτες της και οι κριτικοί κινηματογράφου στο Παρίσι με κάθε ευκαιρία υπογράμμιζαν την εκφραστικότητα και το έντονο βλέμμα της Μόνικα Βίτι, το ότι κατάφερνε να επικοινωνεί χωρίς να πρέπει να προφέρει ούτε μια λέξη, όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ρώμη.

Εδώ και περίπου δυο δεκαετίες η Μόνικα Βίτι είχε αποσυρθεί από την δημόσια και καλλιτεχνική ζωή, λόγω νευρολογικής, εκφυλιστικής ασθένειας.

Η σορός της αναμένεται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και, αν η οικογένεια δώσει τη συναίνεσή της, η κηδεία της μεγάλης ηθοποιού θα τελεσθεί σε κεντρική εκκλησία της Ρώμης.

Στην αίθουσα Τύπου του Φεστιβάλ Ιταλικού Τραγουδιού του Σαν Ρέμο, το οποίο άρχισε την περασμένη Τρίτη, όλοι οι δημοσιογράφοι, μόλις πληροφορήθηκαν την Τετάρτη την είδηση του θανάτου της Μόνικα Βίτι, σηκώθηκαν όρθιοι και -εμφανώς συγκινημένοι- τίμησαν τη μνήμη της με παρατεταμένο χειροκρότημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ