ΚΟΣΜΟΣ

Partygate: Νέο προσωπάρχη διόρισε ο Μπόρις Τζόνσον εν μέσω του ντόμινο παραιτήσεων

Partygate: Νέο προσωπάρχη διόρισε ο Μπόρις Τζόνσον εν μέσω του ντόμινο παραιτήσεων
Ο Τζόνσον αρνείται να παραιτηθεί, όμως το «τέλος» δείχνει αναπόφευκτο AP Photo/Alastair Grant

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, διόρισε νέο προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης της κυβερνητικής του ομάδας υπό το βάρος του σκανδάλου του Partygate.

Ο Στιβ Μπάρκλεϊ, πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, θα είναι ο επικεφαλής του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Οι αλλαγές που ανακοινώνω σήμερα θα βελτιώσουν τον τρόπο λειτουργίας της Ντάουνινγκ Στριτ, θα ενισχύσουν τον ρόλο της κυβέρνησης και των βουλευτών και θα επιταχύνουν την καθοριστική αποστολή μας στην αναβάθμιση της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωση ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει επανειλημμένως αρνηθεί να παραιτηθεί έπειτα από τις αποκαλύψεις για την οργάνωση πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι αποκαλύψεις έχουν ενισχύσει τα ερωτήματα σχετικά με τον χαώδη τρόπο με τον οποίο ασκείται η διακυβέρνηση από τον Μπόρις Τζόνσον και την ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει και προστίθενται σε άλλη σειρά σκανδάλων που συνοδεύουν την πρωθυπουργία του.

Ντόμινο παραιτήσεων στη Ντάουνιγκ Στριτ

Σε πέντε ανέρχονται -μέχρι στιγμής- οι παραιτήσεις στενών συνεργατών του Μπόρις Τζόνσον, ενώ στενεύει ο κλοιός γύρω απο τον ίδιο τον Βρετανό πρωθυπουργό.

H Έλενα Ναροζάνσκι, ειδική συμβούλος του Μπόρις Τζόνσον για θέματα ισότητας των δύο φύλων, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και άλλων θεμάτων προστέθηκε στον κατάλογο των συνεργατών του Τζόνσον που αποχώρησαν τις τελευταίες ώρες. Πρώην πυγμάχος της Εθνικής Ομάδας της Αγγλίας και πρώην σύμβουλος του Μάικλ Γκόουβ.

Η παραίτησή της ακολουθεί τις χθεσινές παραιτήσεις τεσσάρων ακόμη στενών συνεργατών του: του προσωπάρχη Νταν Ρόζενφιλντ, της Μουνίρα Μίρζα, επικεφαλής χάραξης πολιτικής, του επικεφαλής επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ Τζακ Ντόιλ και του Μάρτιν Ρέινολντς, ιδιαιτέρου γραμματέα του πρωθυπουργού.

Ο τελευταίος αποκαλείται από το βρετανικό τύπο «Μάρτι Πάρτι» επειδή φέρεται ως ο άνθρωπος που διοργάνωσε ένα από τα πάρτι στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας, καλώντας τους θαμώνες να «φέρουν το δικό τους ποτό» σε μία χαλαρή ανοιξιάτικη βραδιά

Μέλη του υπουργικού συμβουλίου πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα «50/50» να εκδιωχθεί πλέον ο Μπόρις Τζόνσον από την Ντάουνινγκ Στριτ. Ορισμένοι υπουργοί θεωρούν ότι «φθάνει το τέλος» της πρωθυπουργίας του Τζόνσον λόγω του χάους που έφερε το Partygate.

Εξαγριωμένοι Συντηρητικοί βουλευτές προειδοποίησαν τον Τζόνσον ότι πρέπει να «συμμορφωθεί ή να αποσυρθεί» εν μέσω της αυξανόμενης οργής στον πολιτικό κόσμο, αλλά και στην κοινωνία. Αλλά οι σύμμαχοι του βρετανού πρωθυπουργού επιμένουν ότι το ξεκαθάρισμα στη Ντάουνιγκ Στριτ και η μαζική αλλαγή προσώπων είναι απόδειξη ότι ο Τζόνσον «αναλαμβάνει την ευθύνη»

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να στηρίξει την ταραγμένη πρωθυπουργία του, ο Βρετανός πρωθυπουργός διέταξε μια μαζική εκκαθάριση, την ώρα πού ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνακ ετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία.

Ο τελευταίος έγραψε χθες ένα άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Sun στο οποίο φέρεται να παρουσιάζει αν και συγκεκαλυμμένα τα πιθανά ηγετικά του διαπιστευτήρια για την πρωθυπουργική καρέκλα.

«Κάναμε πάντα πάρτι...υγιούς χρήματος, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και αυτό είναι το μόνο είδος πάρτι που με ενδιαφέρει».

Το χάος στην Ντάουνινγκ Στριτ μεγαλώνει καθώς ο συνολικός αριθμός των βουλευτών των Τόρις που επιβεβαίωσαν δημόσια ότι έστειλαν επιστολές δυσπιστίας για τον Μπόρις Τζόνσον στον πρόεδρο της Επιτροπής του 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, έφτασε τους επτά. Ο πραγματικός αριθμός των επιστολών που έχουν υποβληθεί πιστεύεται ότι είναι πολλαπλάσιος, επειδή οι περισσότεροι βουλευτές δεν το αποκαλύπτουν δημόσια.

Το όριο για την ενεργοποίηση της ψηφοφορίας δυσπιστίας έχει οριστεί επί του παρόντος στις 54 επιστολές και πολλοί βουλευτές των Τόρις πιστεύουν ότι είναι πλέον «αναπόφευκτο» να γίνει κάτι τέτοιο. Η θέση του Τζόνσον είναι όλο και πιο επισφαλής και ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργικού συμβουλίου είπε στους Times:

«Αισθάνομαι ότι ήρθε το τέλος, όλα καταρρέουν. Οι πιθανότητες να φύγει ο Τζόνσον κατά την άποψή μου αυτή τη στιγμή είναι 50/50».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ