ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία απαιτεί κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

Η Γαλλία απαιτεί κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα
Φωτογραφία Αρχείου- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολουθεί θαλάσσιες δοκιμές βαλλιστικού υποβρυχίου REUTERS/KCNA

Η Γαλλία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα, έπειτα την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο, που πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ.

"Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει μια σθεναρή στάση και μια ενωμένη αντίδραση, ώστε η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει", ανέφερε με ανακοίνωση του ένας εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία τονίζει ότι η κίνηση της Β. Κορέας είναι μια νέα παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι το πρώτο εγχείρημα της χώρας για εκτόξευση υποβρύχιου πύραυλου. Φαίνεται ωστόσο, βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, η ανάπτυξη ενός τέτοιου οπλικού συστήματος αποτελεί απειλή για τους γείτονες της χώρας, αλλά και για τις ΗΠΑ.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κεντρική διάσκεψη του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Πιονγκγιάνγκ αναμένεται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μέσα σε 36 χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι η εκτόξευση αυτή, σκόπευε ν' αναδείξει τη Βόρεια Κορέα ως ηγετική στρατιωτική και ενδεχόμενα πυρηνική δύναμη.

Οι στρατιωτικές αρχές της Νότιας Κορέας αναφέρουν ότι είναι σε υψηλή επιφυλακή καθώς φοβούνται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να πραγματοποιήσει την πέμπτη πυρηνική δοκιμή της "ανά πάσα στιγμή" αψηφώντας τα Ηνωμένα Έθνη και τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters.

Συγκεκριμένα, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύουν ότι το κουμουνιστικό καθεστώς εργάζεται για την ανάπτυξη ενός συστήματος υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων, βάζοντας στο στόχαστρο τις δύο χώρες.

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε καθεστώς διεθνών κυρώσεων από τον ΟΗΕ από το 2006, εξαιτίας των επανελημένων πυρηνικών δοκιμών που έχει προβεί και των πολυάριθμων εκτοξεύσεων πυραύλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ