ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος για τον Ραγιάν: Τραγικές φιγούρες οι γονείς – Οι 4 ημέρες που έστρεψαν το βλέμμα στο Μαρόκο

Θρήνος για τον Ραγιάν: Τραγικές φιγούρες οι γονείς – Οι 4 ημέρες που έστρεψαν το βλέμμα στο Μαρόκο
Παρά την αρχική αισιοδοξία, τα νέα δεν ήταν καλά: οι Αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο του μικρού αγοριού λίγο μετά την ανάσυρσή του. Στη φωτογραφία οι τραγικοί γονείς AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Ήταν μια επιχείρηση ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Και παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες, το παραμύθι δεν είχε αίσιο τέλος: το πεντάχρονο αγόρι από το Μαρόκο δεν κατάφερε να σωθεί.

Η ιστορία του Ραγιάν βύθισε σε πένθος τη χώρα, με εκατοντάδες ανθρώπων να συγκεντρώνονται στο σημείο της τραγωδίας και χιλιάδες άλλους να παρακολουθούν online τις εξελίξεις.

Το Σάββατο το απόγευμα η επιχείρηση ανάσυρσης του μικρού αγοριού από το πηγάδι βάθους 32 μέτρων ολοκληρώθηκε εν μέσω φόβων για κατολίσθηση αλλά και χειροκροτημάτων.

Παρά τη γενική αισιοδοξία, τα νέα δεν ήταν καλά: οι Αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατό του λίγο μετά την ανάσυρσή του.

Στα social media το hashtag #SaveRayan έγινε trend περνώντας τα σύνορα της χώρας σε μια σπάνια στιγμή ενότητας και μαζικής προσευχής με πρωταγωνιστή έναν και μόνο άνθρωπο και μάλιστα από μια χώρα σαν το Μαρόκο.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης κατέκλυσε το Twitter: «Το κουράγιο του Ραγιάς θα μείνει στη μνήμη μας και θα συνεχίσει να μας εμπνέει», έγραψε ο μαροκινός μέσος της Μίλαν Ισμαήλ Μπενασέρ.

Στο Facebook, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν έγραψε: «Απόψε, θέλω να πω στην οικογένεια του Ράιαν και στον λαό του Μαρόκου ότι μοιραζόμαστε τον πόνο τους».

Η βασιλική οικογένεια της χώρας χαρακτήρισε τον θάνατο του παιδιού «τραγικό ατύχημα» ενημερώνοντας ότι ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους γονείς του αγοριού για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του.

Ο πατέρας του Ραγιάν επισκεύαζε το πηγάδι την ώρα του ατυχήματος, την περασμένη Τρίτη. Την επόμενη μέρα, είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος του έπεσε στο φρεάτιο «εκείνη τη στιγμή που πήρα τα μάτια μου από πάνω του», προσθέτοντας: «Από τότε δεν έχω κοιμηθεί ούτε λεπτό».

«Προσεύχομαι και παρακαλώ τον Θεό να βγει σώος και ασφαλής. Θεέ μου, σε παρακαλώ, απάλυνε τον πόνο μου και τον δικό του, μέσα σε αυτήν την τρύπα από σκόνη» ήταν τα δραματικά λόγια της μητέρας του λίγο πριν την ανάσυρσή του.

Το περιστατικό θύμισε σε πολλούς μια παρόμοια τραγωδία στην Ισπανία το 2019, κατά την οποία ένα δίχρονο αγόρι πέθανε αφού έπεσε σε μια γεώτρηση κοντά στην πόλη της Μάλαγα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ