ΚΟΣΜΟΣ

Αθώοι οι επικεφαλής της Deutsche Bank για τις κατηγορίες απάτης

Αθώοι οι επικεφαλής της Deutsche Bank για τις κατηγορίες απάτης
Ο Γιόζεφ Άκερμαν, πρώην CEO της Deutsche Bank, αναμένει την έναρξη της δίκης REUTERS/Michael Dalder

Αθωώθηκαν τελικά ο συμπρόεδρος της Deutsche Bank Γιούργκεν Φίτσεν (Jürgen Fitschen), οι προκάτοχοί του Γιόζεφ Άκερμαν (Josef Ackermann) και Ρολφ Μπρόιερ (Rolf Breuer), καθώς και άλλοι δυο πρώην κορυφαίοι τραπεζίτες, οι οποίοι κατηγορούνταν για απόπειρα απάτης επί δικαστηρίω.

Η εισαγγελία του Μονάχου κατηγόρησε τα πρώην και νυν διευθυντικά στελέχη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας για απόπειρα απάτης στο δικαστήριο, στην υπόθεση του αποθανόντος μεγιστάνα των γερμανικά Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέο Κιρχ (Leo Kirch).

Συγκεκριμένα, οι πέντε τραπεζίτες κατηγορήθηκαν για ψευδείς καταθέσεις κατά τη διάρκεια δίκης το 2011, με απώτερο στόχο, σύμφωνα με την εισαγγελία, να αποφύγουν την καταβολή αποζημίωσης στην υπόθεση χρεοκοπίας του γερμανικού εκδοτικού ομίλου Κιρχ (KirchGruppe).

«Οι κατηγορίες δεν επιβεβαιώθηκαν», ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου του Μονάχου Πέτερ Νολ (Peter Noll), βάζοντας ουσιαστικά τίτλους τέλους σε μια δίκη που κράτησε σχεδόν έναν χρόνο.

Για τους Άκερμαν και Μπρόιερ η εισαγγελία είχε ζητήσει επιβολή πολυετών ποινών φυλάκισης, ενώ για τον Φίτσεν ποινή με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο. Εντούτοις, εδώ και καιρό ο πρόεδρος του δικαστηρίου είχε αφήσει να διαφανεί ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να αποδειχτούν τα επιχειρήματα της εισαγγελίας.

Ο αποθανών το 2011, μεγιστάνας των γερμανικών μέσων ενημέρωσης "Κιρχ", επέρριπτε στον Μπρόιερ και τη Deutsche Bank ευθύνες για την κατάρρευση του ομίλου του, με το επιχείρημα ότι σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του 2002 ο πρώην πρόεδρος της DB είχε εκφραστεί αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου, όπως αναφέρει η Deutche Welle.

Εξαρχής τα πέντε πρώην και νυν στελέχη της DB αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Κατά τη διάρκεια της δίκης η εισαγγελία κατέθεσε περισσότερα από 40 αιτήματα περί διεξαγωγής αποδείξεων, προσπαθώντας να πείσει το δικαστήριο για την ενοχή των κατηγορουμένων. Οι δικαστές όμως δεν φάνηκε να πείθονται. Αντιθέτως, φανερά εξοργισμένος ο πρόεδρος Νολ κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τους ενάγοντες για «αβάσιμες εικασίες», απορρίπτοντας το αίτημα για νέες έρευνες στα γραφεία της Deutsche Bank.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ