ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Το «κονβόι της ελευθερίας» παραλύει την Οτάβα - Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Καναδάς: Το «κονβόι της ελευθερίας» παραλύει την Οτάβα - Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Οι διαμαρτυρίες που ήταν επικεντρωμένες στην Οτάβα επεκτάθηκαν το Σαββατοκύριακο και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, ενώ δεκάδες φορτηγά και διαδηλωτές έχουν παραλύσει το κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας Screen Grab / CBC News

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο δήμαρχος της Οτάβα, καθώς το κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά είναι αποκλεισμένο εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα από αντιτιθέμενους στους υγειονομικούς περιορισμούς προς ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίοι συγκροτούν το λεγόμενο «κονβόι της ελευθερίας».

 

Η σχετική πληροφορία έγινε γνωστή το βράδυ της Κυριακής από το δίκτυο CBC.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ήταν επικεντρωμένες στην Οτάβα επεκτάθηκαν το Σαββατοκύριακο και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, ενώ δεκάδες φορτηγά και διαδηλωτές έχουν παραλύσει το κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας.

«Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου, διότι τον νόμο τον κάνουν οι διαμαρτυρόμενοι» δήλωσε ο δήμαρχος Τζιμ Γουότσον σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, λέγοντας ότι οι διαδηλωτές είναι «πολύ περισσότεροι από τους αστυνομικούς».

«Χάνουμε την μάχη [...] πρέπει να ξαναπάρουμε την πόλη μας», είπε ο δήμαρχος χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την συμπεριφορά των διαδηλωτών που κλείνουν τους δρόμους και ενεργοποιούν χωρίς διακοπή τα κλάξον.

Το κίνημα που βαφτίστηκε «κονβόι της ελευθερίας» είχε αρχικό στόχο την διαμαρτυρία κατά του μέτρου που υποχρέωνε όλους τους οδηγούς φορτηγών να είναι εμβολιασμένοι για να διασχίζουν τα σύνορα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά μετατράπηκε σύντομα σε κίνημα κατά των υγειονομιών μέτρων συνολικά και, για ορισμένους, κατά της κυβέρνησης Τρυντό.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου της Οτάβα μέχρι στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά μικρότερης κλίμακας, οργανώθηκαν χθες, Σάββατο, στο Τορόντο, το Κεμπέκ και το Γουίνιπεγκ και συνεχίστηκαν και σήμερα, κυρίως στο Κεμπέκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ