ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Αυστραλία ανοίγει τα σύνορά της για τους πλήρως εμβολιασμένους

Κορωνοϊός: Η Αυστραλία ανοίγει τα σύνορά της για τους πλήρως εμβολιασμένους
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είχε αρχίσει τη διαδικασία ανοίγματος των συνόρων κατά φάσεις στα τέλη της περασμένης χρονιάς AP Photo / Firdia Lisnawati

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επιβολή αυστηρών περιορισμών, οι οποίοι συγκαταλέγονταν στους πιο αυστηρούς στον κόσμο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Αυστραλία ανοίγει ξανά τα σύνορά της σε όλους τους ξένους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι για την COVID-19 από την 21η Φεβρουαρίου.

«Αν είσαστε πλήρως εμβολιασμένοι, ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε ξανά στην Αυστραλία», ανακοίνωσε ανακοίνωσε την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Διευκρίνισε ότι οι αυστραλιανές αρχές «θα ξανανοίξουν τα σύνορα σε όλους τους κατόχους θεωρήσεων διαβατηρίου από την 21η Φεβρουαρίου».

Η κυβέρνησή του είχε αρχίσει τη διαδικασία ανοίγματος των συνόρων κατά φάσεις στα τέλη της περασμένης χρονιάς, επιτρέποντας την είσοδο σε μετανάστες εργαζόμενους υψηλού επιπέδου ειδίκευσης, ξένους φοιτητές και λιγοστούς τουρίστες.

Η απόφασή της εγγραφόταν στο πλαίσιο της εγκατάλειψης της πολιτικής «zero COVID», της προσπάθειάς της να αποτρέψει οποιαδήποτε μόλυνση, που εφάρμοζε για καιρό αλλά αποδείχθηκε ανεφάρμοστη όταν εκδηλώθηκε το κύμα που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον.

Στην πελώρια νήσο-ήπειρο τα σύνορα έκλεισαν σχεδόν ερμητικά τον Μάρτιο του 2020. Τα τελευταία δύο χρόνια οι Αυστραλοί δεν είχαν τη δυνατότητα να βγουν από τη χώρα, ενώ ελάχιστοι επισκέπτες λάμβαναν άδεια να εισέλθουν στην επικράτεια.

Οι περιορισμοί χώρισαν οικογένειες, έπληξαν σκληρά τον τομέα του τουρισμού και προκάλεσαν διαλόγους για το κατά πόσον η Αυστραλία είναι χώρα ανοικτή, σύγχρονη και εξωστρεφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ